Au început testările pentru trichineloză

04 Taiat-porcul

Dana Istudor

Circumscripţiile Sanitar-Veterinare din Valea Jiului au demarat examenele pentru descoperirea trichinelozei, dat fiind faptul că s-a început sacrificarea porcilor pentru Crăciun, iar pericolul pentru populaţie este major în cazul consumului de carne fără analize de specialitate.

Analize la cerere
Testele pentru stabilirea îmbolnăvirii de trichineloză a animalelor sacrificate de gospodari sunt realizate atât de medicii veterinari concesionari din cele şase localităţii ale Văii Jiului cât şi de circumscripţiile din Petroşani şi Vulcan. Până în prezent, nu a fost descoperit nici un caz de infestare cu parazitul care poate pune în pericol viaţa consumatorului. „Facem şi noi analize la cererea doritorilor. Ele sunt realizate de către medicii concesionari în general, dar ţin să precizez că este o analiză obligatorie. Din statistica făcute pe ultimii doi ani, incidenţa cazurilor pozitive (n.r.-porci bolnavi de trichineloză) este de 0,1 la sută. Cazurile care ridică dubii la un examen clasic ne obligă la o analiză specială, care pune în evidenţă prezenţa parazitului. Deci, după analiză este imposibil să ajungă carnea infestată la consumator”, declară dr. Octavian Popescu, şeful Circumscripţiei Sanitar-veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Petroşani. Valea Jiului a fost cunoscută ca „polul trichinelozei din România”, după ce în urmă cu 20 de ani înregistra de Crăciun peste 900 de cazuri de trichineloză. „Vârful a fost în 1989-1990, când am avut 900 de cazuri pozitive. În prezent, în toată Valea Jiului dacă mai înregistrăm 2-3 cazuri”, mai spune Popescu. Medicii veterinari din Valea Jiului spun că s-a reuşit ceva în materie de civilizaţie europeană – conştientizarea populaţiei, care sacrifică porcine asupra pericolului de a se îmbolnăvi de trichineloză.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.