Atenție, șoferi! BMW-urile Poliției sunt ca fulgerul

Autoturismele BMW cumpărate de Poliția Română de la Automobile Bavaria au fost expuse, sâmbătă, de Ziua Poliției Române. Achiziția de mașini este vizată de o anchetă a Parchetului European și DNA, care verifică achiziția celor 600 de ma­șini BMW în 2021, procedură de cum­părare la care s-a prezentat un singur ofertant.

A fost prezentat „roboţelul pirotehnic”
Polițiștii Serviciului pentru Inter­venții și Acțiuni Speciale, din cadrul I.G.P.R., au prezentat „roboţelul piro­tehnic”, care este capabil să de­tec­teze explozivi şi să dezamorseze bombe. „Aparatul ajunge la coletele sus­pecte, ghidat de la distanţă. Lup­tătorii S.I.A.S. au venit și cu acel cos­tum special pentru protecție la in­ter­venții și au răspuns la toate întrebările cetățenilor despre ceea ce înseamnă munca lor”, se arată într-un co­mu­ni­cat al IGPR. „La acest eveniment, au fost prezentate și cele mai moderne apa­rate de măsurare a vitezei în tra­fic. Pistoalele radar, recent intrate în dotarea polițiștilor, efectuează mă­su­rători chiar și de la 1.200 de metri distanță. În doar 0,33 secunde, viteza maximă pe care o poate înregistra este de 320 de km/h”, a transmis Poliția.

Aproape 100 de milioane de lei
Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, respectiv aproape 20 de milioane de euro, iar potrivit com­petențelor, Parchetul European con­dus de Laura Codruța Kovesi poate cerceta achiziții din fonduri europene, dacă acestea sunt mai mari de 10.000 de euro. Și Direcția Națională Anti­co­rupție (DNA) verifică achiziția din 2021 a Poliției, procedură de cum­părare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă eșuată. Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleași surse au mai spus că și acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nici o persoană suspectă. Europa liberă și G4media.ro au semnalat, în sep­tem­brie anul trecut, că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul pre­șe­dintelui Klaus Iohannis. Sin­di­catul Europol a acuzat o licitație cu de­di­cație. (A. Năstase)