Actualitate

Atenție la o nouă escrocherie online

O escrocherie în mediul online a început să facă victime, din nou. Un singur clic te poate lăsa fără banii din conturi. Înșelătoria de tip phishing a fost folosită deja în Spania, Franța și mai multe țări din Europa Centrală.

Se prezintă ca fiind de la bancă
O metodă de înșelătorie în mediul online a început să fie din nou folosită. În doar câteva secunde, datele con­tu­lui bancar pot fi furate și poți rămâne fără bani. Este vorba despre un email, care conține un mesaj ce te invită să dai clic pe un fișier atașat. Odată făcut acest lucru, datele personale ajung la infractorilor cibernetici. Acest tip de înșelătorie a făcut deja victime în Franța și în Europa Centrală, iar acum a început să fie folosită din nou în Spania. Este vorba de Agent Tesla, in­famul „infostealer” care a reapărut într-o campanie de phishing destinată în principal utilizatorilor spanioli.
Escrocheria, deși nu este nouă, este for­mulată diferit. Infractorii ciber­ne­tici se prezintă ca aparținând băncii populare CaixaBank, ademenind pe cei mai puțini prudenți cu e-mailuri în­șe­lătoare intitulate „Notificarea trans­ferului de bani făcut în favoarea ta”. În aceste capcane au crezut multe per­soane care așteptau ca o anumită sumă de bani să le fie restituită în conturi.

Cum funcționează
Infractorii cibernetici folosesc fișie­re comprimate, cu extensia .RAR. Atunci când cineva accesează acest fișier atașat în email, îi permite agen­tului Tesla să intre în sistemul de pe care s-a deschis fișierul. Acest mal­ware spe­cia­lizat în furtul de informații confidențiale se infiltrează în cal­cu­la­toare și începe să controleze infor­ma­ții confidențiale, cum ar fi parole sto­cate în browsere și aplicații cor­po­rative, e-mailuri ale clienților, clienți FTP, VPN-uri și multe altele. După ce obține datele personale ale victimelor, agentul Tesla le poate folosi pentru a goli conturi sau pot fi vândute pe dark web altor infractori cibernetici. Pentru a nu deveni victima acestor tipuri de în­șelătorii, este im­portant să vă luați câteva măsuri de siguranță online. În primul rând trebuie verificată auten­ti­citatea email-urilor pe care le primiți, în special cele care conțin linkuri sau atașamente. Atunci când așteptați o sumă de bani de la cineva, înainte de a accesa orice atașament din email, con­tactați direct entitatea care se pre­supune că ar fi confirmat trans­fe­rul. În plus, păstrarea software-ului nostru de securitate și a sistemului de operare la zi este esen­țială pentru a de­tecta și a preveni infilt­rarea pro­gramelor malware. Nu ar tre­bui să subestimăm importanța de a avea o soluție anti-malware fiabil, spun spe­cialiștii. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura