Sport

Atât s-a putut! oficial! Fără ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024

Rusia și Belarus nu vor avea voie să participe la Jocurile Olimpice din 2024. Decizia a fost luată miercuri, 26 iulie, de Comitetul Internaţional Olimpic. Organizatorii au blocat în mod oficial participarea acestor țări, potrivit Sky News. Mai este un an până când cei mai buni atleți din lume vor ajunge la Paris pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024, dar acum se ştie cu sigu­ranță că Rusia și Belarus nu vor fi pre­zente.

Rămâne incertă participarea independentă a sportivilor
În urmă cu două săptămâni, Co­mi­tetul Internațional Olimpic a anunțat că aces­te țări nu vor primi o invitație ofi­ci­ală. Ministrul rus al Sportului, Oleg Matîţin, a afirmat atunci că decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a nu-i in­vita pe sportivii ruși la Jocurile de la Paris din 2024 este un act de discrimi­nare care încalcă principiile olimpis­mu­lui. Toate cele 203 comitete naționale ră­mase au primit invitații în ca­drul unui eveniment organizat la Paris pentru a marca un an până la ce­re­monia de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe râul Sena. Rămân semne de între­bare dacă sportivii din Rusia și Belarus vor putea concura ca sportivi inde­pen­denți, sub drapelul olimpic. Președintele CIO, Thomas Bach, și-a menținut poziția de a refuza să confirme dacă aceștia pot concura, declarând presei: „Mai este încă un an până atunci”.

A revizuit o parte din interdicții
Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a suspendat sportivii din Rusia și Belarus în urma evenimentelor din 24 fe­bruarie 2022. Cu un an mai târziu, însă, IOC a recomandat ca atleții ruși și belaruși să se întoarcă în competițiile internaționale, sub steag neutru. „Or­ga­ni­zațiile sportive trebuie să aibă singure responsabilitatea de a decide ce atleți pot participa la competițiile inter­na­țio­nale, în baza meritelor lor sportive și nu pe motive politice sau în baza pașa­poartelor lor”, a declarat președintele IOC, Thomas Bach. De­cizia a fost criti­cată de Ucraina, precum și de țările UE, într-o scrisoare deschisă semnată de miniștrii spor­turilor din Europa, inclusiv România. Grupul de atleți de elită din Germania a cerut IOC să interzică par­ticiparea rușilor și be­larușilor la com­pe­tițiile internaționale pe toată durata războiului. Miniștrii sportului din Franța și Marea Britanie au declarat că rușilor și belarușilor nu ar trebui să li se permită să concureze sub steag neutru, pentru că mulți se bucură de susținerea finan­ciară a guvernelor lor. Susținerea prin fon­duri de stat nu este înscrisă între con­dițiile descalificante pentru sportivii sub steag neutru. Rusia a criticat, la rândul său, interdicția IOC de a folosi sim­bolurile naționale rusești: steaguri, em­bleme și imnul național.