Politica si administratie

Atac la pilonul doi de pensii: Câștigurile ar putea fi supuse unui impozit majorat, din cauza unei ambiguități a legii

Atac la pilonul doi de pensii, sem­nalat de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Câștigurile ar putea fi supuse impozitării progresive din cauza unei ambiguități a legii.

Cote progresive
Asociația atrage public atenția asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private, începând cu 1 ianuarie 2024.
Potrivit Economedia, este vorba despre Pilonul II obligatoriu și III fa­cultativ, asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de ser­viciu (cunoscute public ca „pensii speciale”). Amintim că în ultimele săptămâni încercările de a aduce schimbări sistemice la Pilonul II de pensii s-au intensificat. Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10 la sută (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive. Acestea sunt mai mari și ajung la 15 la sută sau 20 la sută, la fel ca cele apli­ca­bile câştigurilor de capital. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura