Actualitate

Asociaţia SalvaSat vrea să salveze biserica monument din satul Alun

Adriana Clej

Asociaţia non-profit SalvaSat, împreună cu o altă asociaţie non-profit, Alternative Rurale, îşi propun să salveze de la distrugere vechea biserică din lemn şi chiar să readucă la viaţă satul Alun, din comuna Bunila. Satul Alun mai are în momentul de faţă doar cinci locuitori şi două măicuţe, care au grijă de cele două biserici: una construită cu marmură, aflată în renovare, şi cea de lemn, biserică-monument istoric din secolul al XVII-lea, ea fiind cea mai veche biserică din Ţinutul Pădurenilor.

Îşi propune repopularea satului
„Să salvăm biserica de lemn din Alun“, acesta a fost mesajul lansat de pe scena Panorama Blues Festival, desfăşurat la finele săptămânii trecute la Ghelari, „capitala” Ţinutului Pădurenilor, de Denisa Tămăslăcaru (foto mic), fondatorul şi managerul Asociaţiei SalvaSat şi Sergiu Tenţ, managerul Asociaţiei Alternative Rurale, pentru strângerea de fonduri destinate lăcaşul de cult amintit. De altfel, proiectul pe termen lung al organizaţiei SalvaSat îşi propune, cum arătam la început, chiar repopularea satului.
Totul a pornit, ne spune Denisa Tămăslăcaru, de la faptul că biserica de lemn din Alun, o biserică-monument istoric de secol XVII, riscă să dispară din cauza nepăsării. Biserica este cea mai veche din Ţinutul Pădurenilor, conform etnografului Romulus Vuia. Poveştile locului vorbesc despre o strămutare a lăcaşului dintr-un sat învecinat, dar şi despre varianta construcţiei pe locul unui edificiu medieval, păstrând atât forma arhaică, unele bârne, cât şi Liturghierul slavon (Dealu, 1508) al călugărului tipograf Macarie, cea dintâi tipăritură făcută pe pământ românesc.
„Biserica este acoperită cu şindrilă care nu a mai rezistat însă timpului şi intemperiilor, astfel încât, pentru a putea fi salvată pictura pe lemn, precum şi sculpturile din interior, a fost acoperită cu folie din plastic. Din păcate, satul Alun este aproape părăsit – mai locuiesc doar cinci oameni aici, iar zeci de case construite din marmură stau cu lacătul pe poartă. Drumul către sat, din marmură şi el, este bătut doar de turiştii dornici să vadă locul de poveste sau cariera din care s-a extras marmura cu care s-a construit Casa Poporului“, spune Denisa Tămăslăcaru, cea care s-a implicat cu trup şi suflet în salvarea monumentului.
Pentru a-i determina pe participanţii la Panorama Blues Festival să contribuie la salvarea bisericii monument istoric din Alun, managerii celor două ong-uri au organizat şi o plimbare în Ţinutul Pădurenilor, destinaţia fiind satul Alun. Se ştie că marmura extrasă din cariera din Alun a fost folosită la construirea Casei Poporului şi exportată în ţări precum Austria şi Anglia, numai că acum, din păcate, cariera este zăvorâtă, iar satul mai este locuit doar de cinci bătrâni, care se încăpăţânează să rămână aici şi cele două călugăriţe, care se îngrijesc de cele două biserici. Cum majoritatea caselor din sat, construite cu multă marmură, sunt într-o stare foarte bună, unii din locuitorii stabiliţi la oraş mai vin în sat la sfârşit de săptămână pentru a avea grija de gospodărie şi pentru a se relaxa.
În concluzie, vechea biserică din lemn din satul Alun are nevoie de ajutorul nostru pentru a rămâne în viaţă, ea fiind unică. De aceea, iniţiatorii proiectului menit a salva lăcaşul de cult amintit au deschis şi un cont bancar, unde oricine poate contribui cu donaţii sau sponsorizări.

Acestea se pot face în contul Asociaţia Non-Profit Alternative Rurale IBAN: RO25 RNCB 0162 0198 7770 0001, deschis la BCR.
Persoane de contact:
Sergiu Tenţ: 0744-581.671, [email protected] şi
Denisa Tămăslăcaru: 0724-696.419, [email protected].

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura