Armata facultativă, recrutarea obligatorie

Livia Botici

Deşi serviciul militar nu mai este obligatoriu din anul 2007, tinerii care nu sunt înregistraţi la centrele militare vor primi amenzi de până la 300 lei.

A scăzut numărul celor înscrişi

Cei care au împlinit vârsta de 18 ani, după data de 1 ianuarie 2007, vor fi obligaţi să se prezinte la centrele de recrutare militară, pentru a fi luaţi în evidenţă, în caz contrar, riscă sancţiuni între 100 şi 300 lei. Amenzile sunt introduse, întrucât numărul tinerilor care s-au înscris în evidenţele centrelor militare, în ultimul timp, a scăzut dramatic, nefiind prevăzută până acum nici o penalizare pentru neprezentare. „Şi până acum, tinerii trebuiau să se prezinte la centrele noastre, dar nu exista amenda. Aceasta este singura modificare adusă legii existente”, a declarat col. Daniel Ioan Gorgan, comandant al Centrului Militar Judeţean Hunedoara. Decizia a fost luată de Guvernul României şi va intra în vigoare începând de astăzi.

Tinerii nu ştiu nimic

Cei vizaţi nu au habar însă despre amenzile care îi aşteaptă în cazul în care nu respectă legea. „Habar nu aveam de aşa ceva! În septembrie, împlinesc 18 ani şi, cu siguranţă, mă voi prezenta, pentru că nu vreau să primesc vreo amendă”, ne-a declarat Sorin Ilici, elev. “Mi s-ar părea normal ca atunci când se fac legi pentru noi, să fim şi informaţi. Anul viitor şi eu voi împlini 18 ani şi m-aş fi ales cu amendă, pentru că nu ştiam că trebuie să mă prezint la centrul militar, mai ales că, acum, armata nu mai este obligatorie”, ne-a precizat Cristian Rus, un alt elev vizat de hotărâre. Tinerii vor fi obligaţi să meargă la centrele militare, pentru a li se stabili aptitudinile pe care le pot folosi în caz de conflict armat. Li se va întocmi o fişă, în care vor fi notate opţiunile privind modul de îndeplinire a îndatoririle militare în caz de război sau stare de asediu.

5 comentarii la „Armata facultativă, recrutarea obligatorie

 • 29 septembrie 2010 la 17:15
  Permalink

  Buna,sunt sosoi am implinit 19 ani si nu am primit nici o amenda si inac nu m-am prezentat la un centru militar pt a fi luat in evidenta dar totusi imi doresc sa satisfac stagiul militar.

 • 29 septembrie 2010 la 17:18
  Permalink

  tot eu sunt vreau sa fac armata anul asta dupa ce termin liceul.

 • 18 ianuarie 2011 la 14:05
  Permalink

  daca stiti ceva de acesta sigur pana la cati ani trebuie sa fim prezenti astept raspuns multumesc

 • 18 ianuarie 2011 la 14:06
  Permalink

  SI ESTE VALABIL PT FIECARE JUDET???

 • 18 ianuarie 2011 la 23:41
  Permalink

  VOI CREDE CAND VA FI LEGAL.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.