Ard pădurile în judeţ

8 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Peste 200 de hectare de litieră de pădure şi 15 hectare de vegetaţie uscată au fost afectate de 14 incendii izbucnite, marţi, pe teritoriul judeţului Hunedoara. Pentru limitarea înaintării arderilor, care au afectat inclusiv coronamentul pădurii, şi-au unit forţele peste 200 de pompieri, lucrători silvici din cadrul ocoalelor Valea Orăştiei şi Geoagiu, membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari cu maşini de teren ai Travel Raid Orăştie.

Intervenţia terestră a fost susţinută de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie care a acţionat cu sistemul de stingere (bambi bucket – cu capacitate de 3.000 de litri) pentru stingerea incendiului de litieră produs în pădurea aparţinând localităţii Lăpugiu de Jos. Aici incendiul a pârjolit 75 de hectare de fond forestier.
Alte 25 de hectare au ars la Panc, 20 de hectare la Abucea, 15 hectare la Lăpugiu de Sus, 7 hectare la Ghelari, 5 hectare la Runcu Mare, 20 de hectare la Rişculiţa, 10 hectare la Panc, 3 hectare la Rişculiţa, 10 hectare la Teliuc şi 16 hectare la Sibişel – Cucuiş.
În special în zonele Lăpugiu de Jos şi Sibişel – Cucuiş accesul la perimetrele incendiate a fost extrem de dificil, fiind nevoie de sprijinul pădurarilor şi voluntarilor cu autoturismele off-road.
Pentru limitarea propagării arderii, la pădurea din Sibişel s-a realizat un dispozitiv de stingere alcătuit dintr-un rezervor cu capacitate de o tonă şi opt bidoane cu capacitate de 20 de litri fiecare. Aceste echipamente au fost transportate cu autoturismele de teren până în proximitatea arderii. În pericol de a fi distruse de incendiu au fost şi şase locuinţe şi cabane din Sibişel. Pompierii Detaşamentului Orăştie, cu ajutorul unei autospeciale cu capacitate medie, au reuşit să protejeze aceste construcţii.
Concomitent cu aceste operaţiuni s-au executat şi manevre cu forţe asupra focarului ce au acţionat atât prin metoda înăbuşirii cât şi a realizării unor fâşii de protecţie prin demineralizare.
Incendiile de litieră din pădurile din Lăpugiu de Sus şi Sibişel erau active şi ieri, 19 pompieri ai Secţiei Ilia, sprijiniţi de elicopterul IGAv dislocat pentru această misiune de la unitatea din Iaşi, intervin pentru stingerea arderii din Lăpugiu de Sus, în timp ce peste 30 de pompieri, pădurari şi voluntari, membri ai organizaţiei off-road, acţionează la Sibişel.
Cel mai probabil incendiile de litieră de pădure şi vegetaţie uscată au fost generate de fermierii sau proprietarii de terenuri care au aplicat focul deschis pentru igienizarea terenurilor.
Pe numele unui bărbat de 67 de ani şi a unei femei de 54 de ani din Sibişel, Poliţia Orăştie a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere prin incendiere din culpă, documentând faptul că aceştia au utilizat focul în grădina proprie, situată în apropierea pădurii, fără a lua măsuri de prevenire a propagării arderii. În condiţii atmosferice caracterizate de vânt puternic, arderea s-a extins la pădure şi a fost la un pas să distrugă locuinţe şi cabane din localitate. Prejudiciul urmează să fie stabilit de proprietarul pădurii, Ocolul Silvic Geoagiu.
Reamintim că fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor riscă amenzi de până la 2.000 de lei, dosar penal şi sistarea subvenţiilor din partea APIA. (Biroul de presă al ISU Hunedoara)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Luncoiu de Jos: pandemia nu a oprit investiţiile

Unii primari abia reuşesc să-şi ţină în frâu comunităţile pentru a se asigura că oamenii respectă regulile prevăzute de ordonanţe,...

Viaţa s-a schimbat şi la Lelese

Lelese, comunitate mică de munte şi cu mulţi oameni în vârstă, pare ferită de pericolul produs de COVID-19, ţinând cont...

Acţiune de dezinfecţie a scărilor de bloc din Deva

Începând de astăzi, joi, 9 aprilie, Primăria Municipiului Deva şi SC Coral Impex SRL vor demara acţiunea de dezinfecţie a...

Închide