Sport

Arbitrii români se pregătesc pentru introducerea VAR-ului

Federaţia Română de Fotbal a anunţat că a început pregătirea practică a ar­bitrilor pentru introducerea VAR în Ro­mânia, simulatoarele fiind livrate zilele trecute de furnizorul de tehnologie.

Pregătire intensă
Pentru a respecta planul de im­ple­men­tare şi paşii obligatorii pentru certificarea arbitrilor, începând din 14 septembrie, oficialii de joc au început familiarizarea cu simulatoarele care îi vor ajuta să analizeze diferitele situaţii de joc.
Fiecare arbitru are nevoie de 29 de ore de pregătire practică pentru obţinerea certificării VAR, iar conform protocolului, activităţile nu se pot desfăşura în grupuri mai mari de două persoane.
După implementare, arbitrajul video, de­numit şi VAR, va putea fi folosit în ur­mă­toarele cazuri:
– Goluri: rol de asistenţă a centralului în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reuşitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porţii, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.
– Penalty: rol de a clarifica situaţiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii iniţiale de a acorda lovitura de pedeapsă.
– Eliminare: rol în identificarea situaţiilor în care se impune acordarea unui car­to­naş roşu sau anularea unei astfel de decizii.
– Identitatea jucătorilor: atunci când ar­bitrul acordă cartonaşe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancţiunea.
Federaţia Română de Fotbal şi Liga Pro­fe­sionistă de Fotbal au ajuns în luna martie a acestui an la un acord pentru imple­men­tarea arbitrajul video (VAR) în Liga I. De atunci, termenul privind folosirea VAR în România a fost mutat din diverse motive, fiind stabilit pentru începutul anului 2022, apoi pentru startul play-off-ului/play-out-ului ediţiei 2021-2022 (aprilie 2022).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura