Aproximativ 40% din populaţia activă a Hunedoarei, peste hotare

04 ingrijire batraniOana Mihnea

Ieri, într-o conferinţă de presă organizată de Primăria Hunedoara, s-a discutat şi despre cetăţenii care au lăsat locurile natale şi au plecat peste hotare, în speranţa unui trai mai bun. Statisticile arată că aproximativ 40 la sută din populaţia activă a Hunedoarei este plecată la muncă în străinătate.

Potrivit informaţiilor furnizate de Manuela Mihăiescu, şeful Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, cei mai mulţi dintre hunedoreni au preferat să plece în Italia, Germania, Anglia sau Spania. Majoritatea lucrează acolo pe post de ospătari, baby-sitter, îngrijitori persoane vârstnice sau în meserii din domeniul turismului. Mai trist este că, inclusiv tinerii absolvenţi de liceu au făcut această alegere. Astfel, anul trecut, doar jumătate din cei care au terminat 12 clase s-au înregistrat la agenţie, în timp ce restul a optat să plece dincolo de graniţe ca să muncească. Cea mai mare parte a hunedorenilor activi în muncă a plecat în anii 2000, când s-au făcut disponibilizările masive la combinatul siderurgic din localitate. Timp de doi sau trei ani de zile după ce au fost nevoiţi să-şi părăsească slujbele, oamenii şi-au căutat alte locuri unde să muncească, însă nu au găsit, hotărându-se să plece peste hotare.
Cu toate acestea, anul trecut, în municipiul Hunedoara, din totalul celor 5.735 de locuri de muncă vacante, au fost ocupate 4.305, adică 75 la sută. Rata şomajului în judeţul Hunedoara era anul trecut de aproape 6 la sută.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.