Afaceri

Aplicabilitatea analizei fundamentale

Aşa cum este cunoscut, factorii economici determină cursul de schimb dintre diferitele valute aflate în circulaţie pe piaţa internaţională. Aşadar, mediul reprezentat de piaţa valutară este cunoscut ca unul cu o rată a schimbului volatilă. Într-un astfel de mediu, rata schimbului depinde de o mulţime de factori, incluzând aici dinamica importurilor şi exporturilor, mişcarea capitalului, rata relativă a inflaţiei etc. Adesea, se impun limite maxime ale fluctuaţiei ratei schimbului, în funcţie de politica guvernelor ţărilor implicate pe piaţa valutară internaţională.

 

Ce este balanţa schimburilor de mărfuri?
Unul din factorii ce afectează rata de schimb dintre dolarul american şi alte valute este balanţa schimburilor de mărfuri (Trade Balance). Prin definiţie, această balanţă a schimburilor de mărfuri este diferenţa netă dintre valoarea mărfurilor exportate şi a celor importate de către o anumită ţară – în cazul de faţă SUA. Să luăm ca exemplu rata de schimb dintre dolarul american şi moneda unică europeană. Statele Unite importă produse din zona euro, iar pentru a le plăti, companiile americane au nevoie de moneda europeană; ca urmare, ele vând dolari americani în schimbul euro. Pe de altă parte, europenii dorind bunuri produse în SUA, cumpără dolari americani pentru a plăti produsele importate din State.
Americanii care cer bunuri şi servicii europene contribuie astfel la creşterea cererii de euro, în timp ce cumpărarea de bunuri şi servicii americane de către europeni contribuie la sporirea cererii de dolari. În acest caz, diferenţa netă dintre nivelul importului de bunuri şi servicii europene în SUA şi importurile europene de bunuri şi servicii americane reprezintă balanţa schimburilor de mărfuri între cele două regiuni.

Influenţele fluxului de capital
Fluxul internaţional generat de plata acţiunilor şi titlurilor de valoare emise în fiecare ţară, contribuie, de asemenea, la stabilirea cursului de schimb între două valute. Altfel spus, aceste fluxuri de capital sunt puternic influenţate de diferenţele de randament ale capitalului. Luând ca exemplu aceleaşi regiuni – SUA şi statele din zona euro – cu cât randamentul titlurilor europene este mai mare în comparaţie cu cele americane, cu atât acestea sunt mai atractive. O creştere a randamentului titlurilor europene va face să crească fluxul de dolari americani înspre titlurile europene, împreună cu descreşterea fluxului de euro înspre titlurile americane. Combinat, acest flux amplificat de fonduri înspre Germania va face să se deprecieze dolarul american şi să se aprecieze euro şi, în consecinţă, raportul euro/ dolar, aşa cum apare el pe piaţa valutară internaţională, va scădea. (Ioan Aleman, director departament dezvoltare Sibex)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura