Apa a depăşit un metru şi jumătate

03 inundatiiNatalia Bumbac

Mobilizare fără precedent a autorităţilor de la noi din judeţ pentru a reduce efectele inundaţiilor din ultimele zile. După ce marţi, ploile abundente au făcut ravagii în mai multe localităţi din nordul judeţului, ieri apele au acoperit mai multe localităţi din zona municipiului Hunedoara. Fenomen meteorologic care a dus la blocarea celor mai importante drumuri din zonă, a băgat sub ape sute de gospodării, iar în Peştişu Mare locuitorii au fost evacuaţi.
Apa a măturat mai multe localităţi
„Un număr de 200 de locuitori din Peştişu Mare s-au autoevacuat din case, pe locurile mai înalte din zonă, în timp ce, 101 oameni au fost ajutaţi să iasă din locuinţe şi au fost preluaţi cu mijloace de transport puse la dispoziţie de comitetul local şi transportaţi, la cererea acestora, la rude. Pompierii salvatori au evacuat cu ajutorul bărcilor o femeie cu picioarele amputate blocată într-o casă din Peştişu Mic şi doi tineri, un băiat de 13 ani şi o fată de 18 ani, care s-au refugiat din calea apelor într-un copac, tot în Peştişu Mic”, a transmis ISU Hunedoara. Oamenii au fost evacuaţi după ce ieri în jurul orei 16.00, precipitaţiile abundente au dus la formarea unei viituri, al cărei nivel a depăşit un metru şi jumătate, care a măturat localităţile Josani, Nandru, Peştişu Mic, Peştişu Mare şi Cristur.
„Este dezastru!”
Viitura formată în zona localităţilor enumerate mai sus s-a manifestat cu câteva ore mai devreme în alte sate din zona municipiului Hunedoara, respectiv Zlaşti, Boş, Groşi. Şi în aceste localităţi, apa acumulată în urma ploilor abundente pe drumurile din zonă şi în curţile oamenilor depăşise un metru şi jumătate. Viitura care s-a abătut în cele trei localităţi l-a surprins în mijlocul apelor pe viceprimarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu,  care a mers cu un utilaj în zonă pentru a debloca un drum pe care căzuseră bolovani. „Situaţia este foarte gravă. Am mai văzut inundaţii, dar niciodată nu au fost aşa puternice. Apa a ajuns la un metru şi jumătate. Este dezastru, curţile oamenilor au fost inundate. Am scos doi oameni din apă”, ne-a spus viceprimarul municipiului Hunedoara. În aceeaşi zonă, pentru a coordona echipele de intervenţie, s-a aflat ieri şi subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, care ne-a transmis că lucrurile erau ţinute sub control, iar, ce este mai important, vieţile oamenilor nu au fost puse în pericol. Trebuie spus că pe parcursul întregii zile de ieri, ruperile de nori au dus la inundarea arterelor rutiere din municipiul Deva, dar şi din alte localităţi.
Pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri, pompierii hunedoreni au acţionat în permanenţă pentru evacuarea apei din sute de gospodării. În operaţiuni au mai fost implicaţi peste 170 de pompieri din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Hunedoara, Alba, Bihor şi Gorj.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare