FlashSport

Aşii sportului hunedorean

Ciprian Marinuţ

Gimnasta Amelia Racea (foto), de la CNS „Cetate” Deva,  a fost desemnată sportiva anului 2011 în judeţul Hunedoara, iar karatistul Florin Mureşan (Ryu Do Deva) ocupă primul loc în ierarhia sportivilor de la discipline neolimpice.
DJTS păstrează secret, „pentru efectul de surpriză”, lista completă a celor mai buni sportivi ai anului trecut şi nici nu a putut preciza data la care va avea loc „Gala Sportului Hunedorean”, când „surpriza” va fi dezvăluită.

De trei ori nr. 1

Amelia Racea, componentă a lotului olimpic al României, a reconfirmat supremaţia gimnasticii în sportul hunedorean şi este pentru al treilea an consecutiv cea mai bună sportivă a judeţului. Performanţa care a propulsat-o pe gimnasta deveană în fruntea ierarhiei judeţene este câştigarea medaliei de bronz în proba de individual compus a Campionatului European de la  Berlin. În plus, Racea a ocupat locul patru cu echipa şi locul cinci în finala la bârnă în cadrul Campionatului Mondial Tokyo 2011 şi a obţinut mai multe medalii de campioană naţională. „Ne bucurăm că reuşim să ne menţinem lideri la nivel de judeţ şi că gimnastica rămâne un sport important şi performant în România şi Hunedoara”, a spus Adrian Liga, directorul Colegiului Naţional „Cetate” Deva.
La sporturi neolimpice, lider pentru anul 2011 a fost desemnat karatistul Florin Mureşan de la clubul Ryu Do Deva, cel care anul trecut, ocupa locul secund în acelaşi top. Mureşan este campion (embu masculin şi kata echipe) şi vicecampion (kumite echipe) la Campionatele Mondiale de Karate Tradiţional, desfăşurate la Belgrad şi campion european (embu masculin). Reprezentanţii DJTS Hunedoara au precizat că listele celor mai buni sportivi cuprind 10 sportivi la discipline olimpice şi 33 de sportivi la cele neolimpice şi că se vor mai acorda premii pentru cei mai buni antrenori, cele mai bune cluburi (publice şi private). „Topul sportivilor la secţiunea discipline neolimpice cuprinde 33 de sportivi, deoarece am considerat oportun ca nici un sportiv medaliat la Campionatele Mondiale sau deţinător al titlului de campion european să nu lipsească din clasamentele celor mai buni sportivi hunedoreni. Clasamentele au fost întocmite pe baza rezultatelor transmise de cluburi şi verificate de inspectorii DJST”, a precizat Marieta Ilcu, directorul DJTS Hunedoara, într-un comunicat de presă.

Festivitate amânată şi… neprogramată

DJTS Hunedoara a decis ca numele sportivilor din cele două topuri, cu excepţia liderilor anunţaţi ieri, să rămână secrete până la Gala Sportului Hunedorean, pentru „efectul de surpriză”. Din păcate, Marieta Ilcu, directorul instituţiei judeţene de tineret şi sport, nu a putut preciza, ieri, când va avea loc acest eveniment. „Întrucât dorim ca sportivul anului să fie prezent la gala noastră, am hotărât ca data desfăşurării Galei Sportului şi Tineretului Hunedorean 2011 să fie într-o perioadă în care gimnastele (componente ale lotului olimpic, aflate în pregătire la Izvorani), vor putea veni la Deva. Cunoscând însemnătatea pregătirii de înaltă performanţă, într-un an olimpic, nu dorim să influenţăm prin organizarea acestui eveniment programul gimnastelor, astfel că vom aştepta un moment prielnic, hotărât de coordonatorii lotului olimpic. Pentru efectul de surpriză, identitatea celorlalţi sportivi aflaţi în topuri va fi dezvăluită doar la Gala Sportului. Vom reveni cu amănunte referitoare la data şi locul la care se va organiza acest eveniment”, a precizat Marieta Ilcu, în acelaşi comunicat de presă.

Secretomanie neelegantă

Misterul adoptat de DJTS referitor la aceste clasamente dă senzaţia că instituţia nu vrea să rişte ca topurile să fie analizate de presă şi cluburi, pentru a nu fi identificate eventualele şi deja clasicele erori. Situaţia e neplăcută şi neelegantă, cu atât mai mult cu cât în alte judeţe, cei mai buni sportivi au fost nominalizaţi şi premiaţi la sfârşitul anului, aşa cum este firesc. În privinţa neanunţării datei de desfăşurare a Galei Sporturilor, decizia DJTS e corectă din perspectivă sportivă, însă neprofesionistă pe de altă parte, întrucât evenimentul trebuia planificat într-o perioadă mai relaxată pentru gimnaste, cum a fost de exemplu cea de la finalul anului. Posibila justificare a DJTS, că în decembrie au mai fost competiţii şi nu s-au putut realiza clasamentele, nu stă în picioare, întrucât întrecerile invocate nu au fost în măsură să influenţeze decisiv topurile.

5 comentarii la „Aşii sportului hunedorean

  • Comment in nume personal.
    Domnule Ciprian Marinut ca in fiecare an in aceasta perioada Dumneavoastra faceti erorile, deja obisnuite. Dupa ce sunati insistent ca un mielusel, la DJST, sa nu cumva sa informam pe cineva inaintea Dumneavoastra cu rezultatele sportive, ca va sanctioneaza sefii, imediat, dupa ce obtineti informatiile necesare, va lansati cu mult aplomb in comentarii de genul „în alte judeţe cei mai buni sportivi au fost nominalizaţi şi premiaţi la sfârşitul anului, aşa cum este firesc”. Firescul in acest sens nu puteti sa-l stabiliti Dumneavoastra. Sunt foarte multe judete care organizeaza acest eveniment in acest an. Cum poti face festivityatea anuala de premiere a sportivilor, la sfarsitul anului cand, in a doua jumatate a lunii decembrie sportivii nostri concurau inca in competitii mondiale. Cum poti face gala sportului cand rezultatele raportate de cluburi nu au fost validate de forul nostru superior. Ori acest lucru s-a intamplat abia in data de 10.01.2012. Alte judete si-au asumat riscul sa nu astepte omologarea nationala a rezultatelor de catre ANST. De asdemenea sunt judete care nu au rezultate sportive ca judetul nostru. E simplu sa faci un clasament intr-un judet in care ai trei orase, vreo 40 de cluburi si 10 sporturi practicate. Nu uitati ca la noi in judet sunt 14 localitati urbane unde se practica 30 de sporturi, in 114 cluburi sportive. Toate clasamentele intocmite fara omologarea crezultatelor de catre ANST sunt susceptibile de inadvertente. Sunt competitii sportive, care daca nu indeplinesc criteriul „numarului de tari participante” sau daca proba la care a participat sportivul nu este recunoscuta de federatia sportiva respectiva sau de ANST rezultatele obtinute nu sunt luate in calcul. Nu va invinovatesc ca nu stiti lucrurile acestea dar puteati sa va interesati, sa mai invatati ceva in domeniul acesta. Admitem ca am facut greseli involuntare dar acestea au fost imedioat indreptate, pe cand Dumneavoastra persistati in erori si nu invatati nimic din aceste experiente.
    Cu toate acestea imi doresc sa colaboram mai bine in acest an. De asemena va rog foarte mult, nu mai atribuiti buline negre unor sportivi care au pierdut intr-o competitie sportiva. Acest om nu a furat, nu a delapidat, a pierdut un meci sau un joc sportiv. Se intampla. Cineva trebuie sa piarda intr-o competitie.
    Daca ati cunoaste mai bine fenomenul din lumea sportului nu ati pune niciodata un sportiv in acelasi loc cu coruptii sau infractorii.

    Cu respect pentru cititori
    Simina Marius (neoficial)

  • Din nou dl. Simina se simte cu musca pe caciula si vine cu explicatii pretins savante, insa de doi bani. Nu vreau sa reiau si in acest an razboiul de la editia trecuta a Galei Sportului, pentru ca intotdeauna cel mai inteligent cedeaza si nu intra in polemici cu DJTS ori dl. Simina.
    Totusi, telefoanele catre DJTS nu au fost cu insistenta unui mielusel, ci cu DREPTUL si PRETENTIA unui jurnalist de a obtine informatii publice de la o institutie care traieste din bani publici.

    PS
    Cat despre bulinele negre se vede ca dl. Simina nu este bine informat. Nu eu dau astfel de buline sportivilor, ci persoanele care se ocupa de respectiva rubrica. Pe de alta parte, nu s-au dat buline negre sportivilor pe motiv ca au pierdut un meci, ci s-au dat eventual pentru acte de indisciplina sau gesturi neelegante.

    Si cu asta pa/ la revedere.

  • La asa o incheiere neeleganta, domnule Marinut, chiar ca nu ma asteptam.

    Dar nu va pot cere mai mult.

    Totusi ca ultim comment vreau doar sa postez pentru cititori si pentru aducere aminte cativa sportivi imbulinati de -a lungul timpului.

    11 august 2009 Daniel Bogman, jucător Mureşul Deva

    Pentru că i-a pasat „ideal” atacantului Afrem de la Jiul, iar acesta a marcat golul de 2-0 pentru echipa sa, în meciul amical disputat între cele două formaţii, sâmbătă, la Deva.

    28 august 2009 Daniel Timofte, antrenorul echipei Jiul Petroşani

    Pentru înfrângerea ruşinoasă pe care echipa sa a suferit-o pe propriul teren în Cupa României.

    25 august 2009 Petre Gigiu, antrenor Minerul Lupeni

    Pentru că a vrut puţin, şi a cerut echipei sale să joace la 0-0 în meciul din deplasare cu Mureşul Deva, dar s-a ales cu nimic, întrucât devenii s-au impus cu 1-0.

    08 noiembrie 2011 Alexandru Coman, portar Mureşul Deva
    Pentru că a greşit decisiv la unicul gol al partidei pierdute de deveni cu Unirea Alba Iulia, scor 0-1, anulând eforturile coechipierilor săi, care păstraseră scorul egal, 0-0, până în minutul 83.

    Si mai sunt multi alti.

    Ce mai zici acum domnule jurnalist sportiv?

  • Ciprianeeee esti varza frateee. Si pe mine ma0i scris o data naspa. Tu atata poti. Autistu de lepadatu nui sensibil la prostiile pa care le debotezi. in locu lui te-as da afara. faci parte si tu din gasca jurnalistilor neimpliniti (dintoate punctele de vedere)din judetul hunedoara. Domnu asta MariusS nu-l stiu bine dar pare documentat, dar o cam uitat ca in judetul asta mai este si fotbal si n-am vazut vreodata vreun fotbalagiu in topul sportivilor. Ce problema aveti cu fotbalul dom-le de nu il bagati in seama la premieri.

    Sus fotbalul!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura