Ansamblul ”Leleşana”, la Balkan Folk Fest 2018

Magdalena Şerban

În aceste zile, ansamblul de cântece şi dansuri pădureneşti ”Leleşana”, ce activează în cadrul căminului cultural din comuna Lelese, se află în Bulgaria, la Balkan Folk Fest 2018.

„Am fost invitaţi să participăm la acest eveniment internaţional de renume, pentru a pune în scenă ceea ce este reprezentativ pentru zona noastră folclorică. Am prezentat nunta la pădureni şi am jucat. Este o onoare pentru noi, ca membri activi ai ansamblului, să facem cunoscute tradiţiile noastre, promovându-ne originile şi tezaurul local. Din România mai iau parte ansambluri din Timiş şi Caraş Severin (regiunea Banat) şi, bineînţeles, de pe plan extern sunt sârbi, polonezi şi mulţi alţii. După reprezentaţia noastră, am fost invitaţi să mergem şi la festivaluri mari din Ucraina şi Italia. Sunt convins că le-a plăcut ceea ce au văzut. Vreau să precizez că nu cheltuim nimic cu cazarea şi masa, singurele costuri ce trebuie să le suportăm fiind cele legate de deplasare. Însă se merită pe deplin, ţinând cont că trecem de graniţele culturale ale ţării”, a spus primarul din Lelese, Ciprian Achim, promotor al cântecelor şi dansurilor populare autohtone.
De adăugat că ansamblul folcloric ”Leleşana” a luat fiinţă în anul 1990, având ca scop valorificarea bogatelor tradiţii folclorice pădureneşti, păstrate din generaţie în generaţie, într-o formă nealterată până în zilele noastre. Cât priveşte concertele susţinute la Balkan Folk Fest 2018, toate sunt de caritate, sprijinind misiunea Fundaţiei Karin Dom, specializată în furnizarea de servicii profesionale copiilor cu nevoi speciale şi familiilor lor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.