Aniversare la Orăştie

Ieri, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) în colaborare cu Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie au celebrat aniversarea a şase decenii de la înfiinţarea muzeului din oraşul Paliei.
Evenimentul aniversar a beneficiat de un program din care nu au lipsit vizitarea expoziţiilor, un vernisaj intitulat sugestiv „Cetatea Orăştiei” – organizat la vechea Sinagogă, o sesiune festivă găzduită de Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” din localitate, precum şi o masă rotundă, având ca temă principii, metodologii şi tehnici în valorificarea patrimoniului muzeal. Iubitorii de istorie şi oficialităţile au făcut front comun, în cadrul unei acţiuni ce se va dovedi, în timp, o altă filă…de istorie.
„Secţia de la Orăştie a fost cândva un muzeu de sine stătător, dar din 1990, a fost preluată de către Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi cred că a parcurs în aceşti ani, etape importante şi valoroase din punct de vedere ştiinţific. Pentru noi, ca instituţie de cultură, muzeul din Orăştie reprezintă un pilon important, având în vedere că zona va deţine un interes maxim, prin preluarea Cetăţilor Dacice în administrarea CJ Hunedoara. În anul ce vine, va fi acordat un buget special restaurării şi reparaţiilor necesare, pentru a oferi un şi mai mare potenţial muzeului din Orăştie. Fără sprijinul nostru şi al CJ, nu ar putea să se dezvolte singur. Chiar am propus noului primar de aici ca împreună să gândim un circuit turistic al Orăştiei. E momentul pentru un protocol solid, cu buget comun şi termene clare, pentru a transforma zona într-una turistică“, a precizat Liliana Ţolaş (foto), directorul MCDR Deva. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare