Angajații Direcției Silvice, implicați în prevenirea incendiilor de pădure

Ultimele zile ale lunii iulie și primele zile din august, au adus cel mai intens val de căldură din acest an, cu temperaturi ce au atins chiar și 400C. În acest context, riscul de producere al incendiilor de pădure a fost semnificativ, mai ales în zonele frecventate de turiști sau de culegătorii de fructe de pădure.

Nu se cunosc cauzele
Personalul silvic din cadrul Direcției Sil­vice Hunedoara este implicat în prevenirea și stingerea incendiilor de pădure. Astfel, la nivelul fiecărui ocol silvic a fost organizat un serviciu de permanenţă pentru comu­ni­care rapidă cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Garda Forestieră, au fost in­tensificate acțiunile de patrulare și su­pra­veghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, a fost intensificată campania de informare a turiștilor, a an­gajaților firmelor de exploatare și a deți­nă­torilor de terenuri din vecinătatea pădurilor pentru respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
Cu toate acestea, în cursul lunii august în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Hunedoara, mai exact pe raza Ocoa­lelor silvice Petroșani și Pui, au avut loc trei incendii de pădure ale căror cauze nu sunt încă cunoscute. Pentru depistarea și sancționarea făptașilor au fost înaintate in­for­mări către organele de poliție compe­tente teritorial, respectiv Poliției comunei Pui și Poliției orașului Petrila.
Incendiile s-au propagat în păduri tinere de molid, cu vârste de 1, 5 şi 15 ani, şi într-o pădure seculară, fiind afectată în total o suprafață de 4.6 ha. “Întrucât incendiile res­pective au apărut în zone de munte, greu accesibile, cu pantă mare și grohotiș, intervenția cu autospecialele de stingere a incendiilor a fost practic imposibilă. Drept urmare, a fost nevoie ca localizarea, supra­vegherea și stingerea acestora să se des­fășoare pe durata mai multor zile. Cu aju­torul unui TAF au fost create zone tampon între focar şi pădurile din apropiere, zone în care vegetaţia ierboasă şi arbustivă a fost îndepărtată, iar apa necesară stingerii incendiilor a fost transportată cu mijloace auto din dotarea celor două ocoale silvice, cu cele ale personalului silvic și a volun­tarilor, de la o distanță de cca 2 km. La localizarea și stingerea acestor incen­dii au participat: întreg personalul silvic din cadrul celor două ocoale silvice, pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara, precum și volun­tari.
La această dată, două incendii sunt lichi­date, iar cel de-al treilea este localizat și se află încă sub supravegherea personalului silvic, până la stingerea lui completă”, se arată într-un comunicat al Direcției SIlvice Hunedoara. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.