Andreea ESCA

16 aprilie 2010 | 4 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

În 1992, eram redactor la fosta TV Deva. Tocmai apăruse SOTI – „Societatea pentru o televiziune independentă”, ce se dorea o alternativă la Televiziunea română, devenită portavoce a puterii feseniste. Nu vreau să spun vorbe mari, dar cei de la SOTI păreau novici, pe lângă cele câteva televiziuni locale, ce se chinuiau să supravieţuiască. TVT 89 şi TV Deva se numărau printre acestea din urmă.
Ştirile la SOTI, care emitea (ca şi TV Deva) după miezul nopţii, erau prezentate într-un decor kitsch, pe un fundal simetric cu floricele roşii, de către o tinerică ce se numea Andreea Esca. Nu a durat prea mult experimentul SOTI – acţionarii s-au retras, nu mai reţin exact din ce motive.
La trei ani distanţă, Pro TV, lansat naţional pe 1 decembrie 1995, o avea ca prezentatoare de elită pe nimeni alta decât Andreea Esca, cum se spune, într-o nouă prezentare. Stilată, cu înfăţişare adecvată (ar fi trebuit să spun look, dar mă enervează…), cu aplomb, mă rog, avea alt stil în comparaţie cu vedeta de atunci a Televiziunii române, Daniela Gămulescu (v-o mai amintiţi…?). Nu după mult timp, studiourile locale Pro TV au scos pe sticlă prezentatoare ce se chinuiau s-o imite pe Esca sau suferiseră transformări care să le aducă sub puternicul brand lansat de Adrian Sârbu.
Au trecut de-atunci 15 ani, Pro TV este lider de piaţă, în termeni de audienţă şi rating. Andreea Esca deţine în continuare rolul de vedetă a ştirilor. Este o mostră de longevitate, dar şi de apreciere pe care patronatul a acordat-o celei care a ajuns inclusiv în manualele alternative de istorie, stârnind un scandal naţional.
Nu mă număr printre telespectatorii Pro TV şi nu fac parte din publicul său ţintă. Alunecarea ştirilor spre aşa-numitul „infotainment”, ce desemnează un fel de simbioză (nefericită, aş numi-o) între informaţie şi distracţie, orientarea spre faptul divers cu conotaţii macabre, manelizarea introdusă cu talent de Teo şi telenovelele de import sau neaoşe m-au făcut de mult timp să-mi schimb preferinţele. Dar recunosc, admir prestaţia Andreei Esca, în pofida aiurelilor care asigură supremaţia absolută a postului din Pache Protopopescu, cum i se mai spune Pro TV -ului. Este ceea ce ni s-a explicat, tot cu mulţi ani în urmă, de către un reporter BBC – ceva de genul „la noi, vârsta înseamnă experienţă şi o altă înţelegere a ceea ce se întâmplă, de aceea la BBC sau CNN, subiectele serioase sunt tratate de reporteri care se pricep”. Andreea Esca poate citi aiureli, dar rămâne indiscutabil o vedetă de televiziune care-şi merită celebritatea.
Părerea mea…

Loading...

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Dr. Firczak Gheorghe spune:

  Dacă citeşte aiureli de ce îşi merită celebritatea Andreea Esca ?Singurul argument ar fi longevitatea dar nu este suficient. Sper să nu vă supăraţi că opiniile noastre nu coincid în acest caz. Eu personal, tot timpul am avut impresia că această doamnă vrea să epateze gratuit fiind de fapt, ca om de televiziune, o formă fără fond. Aşa cum era înainte de anul 1989 Ecaterina Oproiu. Să nu se înţeleagă cumva că sunt misogin. În Camera Deputaţilor şi în Senat am multe colege valoroase în fiecare grup parlamentar. Eu sunt adeptul ideii că femeile trebuie promovate mai mult în viaţa publică în general şi în politică în particular. În schimb nu îmi place impostura nici la femei nici la bărbaţi.

 2. Tavi spune:

  Ma ungeti la suflet si cu articolul si mai ales comentariul domnului Firczak.
  “Eu ma adresez celor care mai inteleg cate ceva…Din pacate, cu prosteala in masa la care asistam,…” va citez.
  -Domnule Gruian si eu care credeam ca ziarul acesta, aveti pretentia ca se adreseaza mai mult, unor asemenea cititori, mai ales prin rubricile consacrate, pentru ca sunt sigur, ca nu vor comenta nici manelistii si nici cei din generatia I sau mai putin II(ca ei nu prea cunosc aceasta categorie de media).Iar domnul Firczak, ne depaseste pe noi amindoi , nu-mi dau inca seama daca e de vina virsta sau mediul in care se invirteste la nivelul inalt (acvariului, imi place sa-l numesc), din capitala. Pentru ca eu cred ca din acest punct de vedere , in Romania, de ani buni, traim in doua lumi paralele,una a celor care ne vad de acolo de la inaltimea unor functii inalte, sau a unor mijloace media cu pretentii si alta in care ne confruntam in fiecare zi cu problemele, lumesti, obisnuite.
  Hai sa facem deosebirea, ca prin ceea ce discutam la aceasta ora,este la fel. Sunt doua lucruri distincte, in primul caz era vorba de un post public , national, pe cind in al doilea caz , dicutam de televiziuni comerciale unde exista un singur scop, volumul incasarilor, daca neglijam unele interese politice, ca asta ar fi alta discutie.
  Altfel as mai putea compara , un concert de muzica clasica, unde este si ceva seriozitate , chiar si in opera bufa si un spectacol de circ, mai ieftin,(pentru ca ,daca vreti ,o sa ma combateti ca si acolo sunt uneori lucruri serioase).
  Asa ca ,in final ma apropii si eu putin si zic : ESCA e un nume, (mai nou brand)care se vinde,dar, de fapt este un actor bun,care joaca un rol si il joaca destul de bine. Istoria va demonstra daca va mai ramine inscrisa si mai tirziu in cartea de istorie.

 3. alex gruian spune:

  Domnilor, toti trei avem ceva dreptate.
  Regret ca Andreea Esca citeste aiureli. Admir la ea faptul ca o face foarte bine si spun, cu o expresie consacrata – talentul ei merita o cauza mai buna. Dincolo de discutia asupra prestatiei, se poate glosa enorm.
  Din pacate, recent, la Sibiu, un concert de muzica clasica a fost prezentat cu o stupiditate absoluta. Din fericire, nu m-am dus sa ascult prezentarea. Nu doresc sa ma apar – ci doar sa punctez exact ce spuneti dvs., cu alte cuvinte.
  Oricum, v-am spus, acest gen de comentarii chiar imi fac placere, in fond nu sunt infailibil.

 4. Dr. Firczak Gheorghe spune:

  Stimate domnule Tavi, eu nici nu pot şi nici nu vreau să contest dreptul Domniei voastre de a o admira pe Andreea Esca. Vă puteti face singur fericit, în faţa televizorului, privind-o şi admirând-o. E dreptul Domniei Voastre. Eu nu am ce să admir la Andreea Esca. E şi dreptul meu să am o opinie care poate fi acceptată sau nu. Eu măcar mi-o asum fără să mă ascund în anonimat şi să persiflez de acolo. Mă bucură, în schimb, disponibilitatea la dialog a domnului Alexandru Gruian.

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Fotbal week-end

Liga a II-a, seria vest, etapa a 24-a, sâmbătă, 17 aprilie: Mureşul Deva – Fortuna Covaci; Minerul Lupeni – Gaz...

Riscă destituirea din funcţie

Sanda Crăciun (foto), directoarea Şcolii Generale „Aurel Vlad”, din Orăştie, riscă să fie schimbată din funcţie de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean...

A renunţat la toate funcţiile din partid

După ce şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale PNL Deva, fostul viceprimar al municipiului, Florin Oancea...

Închide