ActualitatePolitica si administratie

Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va putea primi până la 750 de spectatori

Lucrările de conservare şi restaurare a amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sunt în grafic şi se vor încheia la timp, la finalul acestora aici fiind posibilă organizarea unor spectacole te­matice la care vor putea asista, din gradene speciale, peste 500 de spectatori, au arătat, ieri, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi specialiştii care se ocupă de acest proiect.

Să oprească procesul de deteriorare
De asemenea, în funcţie de tipul de spectacole, în arenă vor mai putea fi montate 250 de locuri pe scaune mobile, precum şi o scenă pentru evenimente. „Acest amfiteatru este cel mai bine păstrat amfiteatru roman de pe teritoriul României. Componenta de conservare şi restaurare a ruinei presupune oprirea procesului de deteriorare, o parte fiind cauzată chiar de intervenţiile de restaurare realizate în anii 60, când s-a folosit mult mortarul de ciment. Astăzi ştim că mortarul de ciment e nociv în raport cu zidăriile antice şi provoacă deteriorări chimice şi fizice. Deci, va trebui să înlăturăm mortarele, atât cât se poate, şi să le înlocuim cu mortare de restaurare, pe bază de var şi nisip”, a declarat arhitectul Ştefan Bâlici, din echipa de specialişti care se ocupă de proiect. Lucrările de conservare şi restaurare presupun, printre altele, remedierea a ceea ce s-a deteriorat în timp – prin îndepărtarea mortarului de ciment, operaţiuni de curăţare, retuşuri de zidărie – acolo unde este cazul, amenajarea suprafeţei arenei şi montarea unui iluminat arhitectural, fără intervenţii asupra ruinelor sau zidurilor. Partea de pu­nere în valoare a monumentului presupune recuperarea caracterului antic al acestuia, acela de amfiteatru unde se petreceau spectacolele. În acest sens, este prevăzută montarea unor structuri metalice uşoare sub forma unor gradene cu bănci pentru spec­tatori, fără ca acestea să se suprapună sau să atingă zidurile antice.

Cei mai buni specialiști
„Am dorit să punctăm unele aspecte ce țin de derularea acestui proiect, care are ca termen de finalizarea toamna acestui an. Este o întâlnirea de bun-augur pentru Consiliul Județean Hunedoara, pentru că există interesul de a pune în valoare patrimoniul care este la Ulpia Traiana. Lucrăm cu cei mai buni specialiști din țară care au asigurat proiectarea tehnică și au în sarcină și monitorizarea lucrărilor. Depunem toate eforturile ca acest sit deosebit de important să fie revitalizat cu respectarea tuturor regulilor. Nu ne permitem să distrugem sau să lăsăm în paragină vestigiile istorice din județul Hunedoara” a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Mai multe proiecte
Proiectul de restaurare a amfiteatrului din fosta capitală a Daciei Romane este finanţat cu fonduri europene în valoare de peste 21 milioane de lei, iar lucrările, care includ o parte de conservare şi una de punere în valoare a monumentului, sunt prevăzute să se încheie la jumătatea lunii noiembrie. În situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se mai derulează două proiecte în sumă de 4,4 milioane euro, câşti­gate de CJ Hunedoara prin PNRR. Acestea se referă la punerea în valoare a intrării în Forul lui Traian şi construirea unui nou muzeu de sit prin care să se facă accesul publicului în incinta monumentului istoric. (A.Năstase)