Amenzi mari pentru mormintele neîngrijite din cimitirele din Deva

05 cimitir 12Natalia Bumbac

Primăria Deva a pus în dezbatere publică noul Regulament pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor aparţinând domeniului public al municipiului. Acest lucru a fost necesar pentru că anul trecut a intrat în vigoare noua lege a cimitirelor, care a adus câteva noutăţi în materie de administrare a locurilor de veci.  

Opt cimitire în administrarea primăriei
Astfel, în noul regulament sunt prevăzute clar obligaţiile administratorului cimitirelor, respectiv Primăria Deva, dar şi care sunt îndatoririle concesionarilor. Principalele responsabilităţi ale ambelor părţi fiind legate de modul în care sunt îngrijite mormintele, zonele verzi etc. Pe lângă toate acestea, un întreg capitol din regulament este dedicat sancţiunilor şi situaţiilor în care sunt aplicate. Aşadar, este considerată contravenţie şi este sancţionată cu amenzi între 500 şi 1.000 de lei călcarea mormintelor, distrugerea şi degradarea monumentelor, obiectelor funerare, mobilierului, florilor şi coroanelor de pe morminte, tăierea de pomi şi arbori fără aprobare etc. La fel de drastice sunt amenzile, între 1.000 şi 1.500 de lei, pentru comercializarea obiectelor folosite la ornamentarea mormintelor sau executarea de construcţii funerare fără avizul Serviciului de administrare al cimitirelor. Aceeaşi amendă o vor primi şi cei care adoptă o atitudine dăunătoare ceremoniilor funerare, se arată în noul regulament. Nu vor fi scutiţi de amenzi nici cei care lasă neîngrijite locurile de veci, murdăresc sau deteriorează aleile de acces între morminte. În acest caz, sancţiunile financiare sunt cuprinse între 800 şi 1.600 de lei. Şi vânzătorii ambulanţi, persoanele care cerşesc, sau cei aflaţi în stare de ebrietate pe perimetrul cimitirelor vor primi amenzi între 300 şi 600 de lei.
Forma finală a regulamentului cimitirelor din municipiul Deva urmează să fie supusă votului în Consiliul local. Dacă va fi aprobat, va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Potrivit proiectului noului regulament al cimitirelor, Primăria Deva are în administrare opt cimitire, printre care Cimitirul „Naşterea Maicii Domnului” Deva IV, Cimitirul Romano Catolic, Cimitirul Sfânta Treime – Baptist, Cimitirul Greco Catolic, Cimitirul Ortodox Român Deva III, Cimitirul Bejan şi Cimitirile eroilor români şi sovietici.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.