Amendat de poliţiştii locali că a parcat în faţa spitalului

Agentul i-a dat o amendă usturătoare celui care l-a dojenit, motivând în procesul verbal că „i-a adresat expresii jignitoare”. În faţa jude­cătorilor s-a dovedit că „expresia jig­nitoare” a fost mai mult un reproş decât o jignire.

Judecătorii, mai umani
Un bărbat din Deva şi-a parcat ilegal auto­turismul în zona Spitalului de Urgenţă Deva, unde îşi dusese sora bolnavă şi a fost prins de un echipaj al Poliţiei Locale Deva, care i-a cerut să prezinte la control actele de iden­titate. Deşi a greşit, în loc să le dea „bule­tinul” poliţiştilor, contravenientul i-a apos­trofat replicând că ”nu vă este ruşine să daţi amenzi în parcarea spitalului”. Avertizat că ar putea fi dus la sediul poliţiei pentru iden­ti­ficare, cel care greşise s-a conformat şi a prezentat documentele cerute. La puţin timp a primit prin poştă o amendă de 3.000 de lei. Poliţiştul local l-a sancţionat pentru că ”l-a împiedicat să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, adresându-i cuvinte şi expresii jig­nitoare şi aducând prejudicii de imagine ins­tituţiei”. Deveanul a contestat la Judecătoria Deva procesul verbal iar instanţa reţinut că bărbatul a criticat organele de poliţie că „nu au ruşine să dea amenzi în parcarea spi­ta­lului”. Totodată, judecătorii au stabilit însă că formularea petentului nu reprezintă în sine o expresie jignitoare, dar şi că agentul con­sta­tator s-ar fi putut simţi lezat în demnitatea sa prin această formulare şi prin criticile ce i-au fost aduse, apreciind că prestigiul instituţiei pe care o reprezintă a fost afectat. Totuşi, jude­cătorul a considerat că amenda de 3.000 de lei este una exagerată în raport cu gravitatea faptei comise, mai ales că poliţiştii locali nu au fost împiedicaţi efectiv să solu­ţioneze sesizarea iar proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să lezeze demnitatea şi onoarea cetăţenilor se sancţionează la Legea nr. 61/1991, res­pectiv prin aplicarea unei amenzi contra­ven­ţionale de la 200 lei la 1.000 lei. Prin ur­mare, instanţa a apreciat că aplicarea unui avertisment scris este o sancţiune suficientă şi a înlocuit amenda aplicată de poliţiştii lo­cali. (M. Gânju)

One thought on “Amendat de poliţiştii locali că a parcat în faţa spitalului

  • 26 aprilie 2021 la 22:01
    Permalink

    Pentru ca 90% din politia locala au doar doua clase mai multe ca trenul, s-au simtit jigniti. Este in sine o jignire faptul ca acesti maimutoi aplica legea..

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare