Amendamentele parlamentarilor PSD din judeţul Hunedoara se regăsesc în proiectul Legii pensiilor!

23 octombrie 2018 | 5 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Amendamentul referitor la acordul global prin care se dorea introducerea acestuia în calculul final al pensiei şi să se acorde un procent fix stabilit prin lege, în lipsa adeverinţelor din care reies veniturile realizate, s-a concretizat în proiectul noii Legi a pensiilor.
În proiectul aprobat de Guvern, se prevede că:
…se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10 la sută din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10 la sută acordată iniţial. Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.
Un alt amendament asupra căruia am insistat, alături de colegii mei parlamentari PSD din judeţul Hunedoara, care se regăseşte în proiectul Legii pensiilor, se referă la necesitatea existenţei unei diferenţieri clare între persoanele care au lucrat mai mulţi ani comparativ cu alte persoane, diferenţă care să se regăsească în cuantumul final al pensiei.
Forma integrată în proiectul Legii pensiilor este:
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45 la sută din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1 la sută din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40 la sută din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1 la sută din salariul minim brut pe ţară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.
Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească valoarea pensiei la fel cu cel care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.
Condiţiile speciale şi deosebite şi fostele grupe de muncă se păstrează şi, de asemenea, se creează baza legală pentru recunoaşterea altor locuri de muncă în condiţii speciale.
De asemenea, au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la şase ani la un an pentru condiţii deosebite, şi de la doi ani la un an pentru condiţiile speciale.
Proiectul Legii pensiilor a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie dezbătut în regim de urgenţă în Parlament.
Legea pensiilor se doreşte a fi un cadru legal clar, care să repare inechităţile apărute de-a lungul timpului şi care să asigure un trai decent, fiecărui pensionar din România.
Ilie Toma, deputat PSD de Hunedoara

Loading...

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hunedorean spune:

  De recalculări pt Gr de munca nu mai ziceți nimic,mișeilor!

 2. Fost coleg spune:

  Cum ramane cu pensiile speciale?

 3. Aligatoru cenusiu spune:

  Bai micinosule ti-e iti trebuie trase cateva palme sa te trezesti la realitate si sa nu mai minti oamenii. In timp ce voi va bagati salarii si pensii de mii sau zeci de mii de euro (cazul escrocului Ciorbea asa zis avocat al poporului) pe astialalti prostovani care va voteaza cu doua maini ii momiti cu 150 de lei in plus. Escroci puteti sa fiti mai comunistilor.

 4. Ionita spune:

  Ba Aligatoru cenusiu esti un papagal de doi bani. Te bagi in seama ca si chilotii in c.r. Dute ba cu vaca.

 5. Aligatoru cenusiu spune:

  Bai ionita sau george vezi ca faci confuzii grave, papagal a fost tactu ma cand s-a culcat cu vaca de matta si incerca sa ii scoata chilotii din cr ca sa procreeze un natarau asa ca tine. Du-te si ia-ti pensia marita amaratule.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Telecabina de pe Dealul Cetăţii şomează, politicienii se ceartă

Telecabina de pe Dealul Cetăţii din Deva ”şomează” de două săptămâni, după ce o altă piesă s-a defectat. Anul acesta...

Bulina neagră, 24.10.2018

Ioan Ceteraş, locuitor din municipiul Hunedoara Pentru că pe numele lui a fost emis mandat de arestare europeană, fiind dat...

Bulina albă 24.10.2018

Mircea Ionuţ Popiţiu, din Deva, medic la Spitalul Judeţean Timişoara Pentru că a iniţiat o petiţie online pentru înfiinţarea unei...

Închide