ActualitateFlash

Am plătit concedii medicale de 11 milioane de euro anul trecut

Sorina Popa

Un calcul simplu arată că hunedorenii au strâns ani de concedii medicale. Un județ care pare sufocat de concedii medicale, în condițiile în care medicii dau mult prea ușor asemenea concedii, iar în cazurile în care chiar este bolnav omul, lucrurile se mișcă foarte greu.

Riscă dosar penal
Sunt cazuri în județ când unii angajați prefer să meargă la medic și să solicite un concediu me­di­cal, dacă nu poate altfel să lipsească de la muncă. Nu că ar fi bolnav. Este de fapt o mafia a con­ce­diilor medicale. De cele mai multe ori angajatorii trebuie să plătească toată afacerea asta, ei fiind de două ori loviți. O dată că nu au forță de muncă și a doua oară că sunt obligați să plătească pentru o boală închipuită. Nimeni nu zice că nu sunt și concedii medicale date pe bună dreptate.
Am vrut să aflăm câți bani a plătit Casa Jude­țeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara pentru concediile medicale pe anul 2020.
Șeful CJAS Hunedoara, Adrian David, spune că în anul trecut, instituția sa a achitat, în total, 56 de milioane de lei pentru concediile medicale ale angajaților din județ. Adică peste 11 milioane de euro. Foarte mult, având în vedere că sunt per­soane care în concediu medical postează pe Facebook că sunt în concediu la mare sau la mun­te. David spune că, persoanele care beneficiază de concediu medical și, de fapt, sunt bine mersi în vacanță, riscă dosar penal pentru luare de mită. Se consider că au luat bani pentru ceva ce nu li se cuvine. Așa că, aviz amatorilor!
Pe de altă parte, de la 1 august a intrat în vigoare o obligaţie nouă pentru medicii care eliberează concedii medicale. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acor­dă concediu medical pentru incapacitate tem­po­rară de muncă, potrivit OUG 74/2021, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial la 30 iunie. Dacă nu fac planurile de recuperare pentru cei cărora le dau concediile medicale, ei riscă amenzi între 5.000 de lei și 10.000 de lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.