Actualitate

”Alfabetizare ecologică prin pedagogie orientată spre acțiune”

Întâlnirea Erasmus+ din Sicilia, o lecție de implicare și creativitate

În perioada 19-23 mai 2025, în localitatea Paternò, Sicilia, Italia, a avut loc cea de-a cincea mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, K2, „Alfabetizare ecologică prin pedagogie orientată spre acțiune” (număr de referință: 2023-1-RO01-KA220-SCH-000165987). Evenimentul a reunit reprezentanți ai celor cinci școli partenere din România, Portugalia, Spania, Italia, Olanda (Sint Maarten) și a avut ca temă centrală: „Aplicații practice ale folosirii artei în activismul de mediu european”.

Proiectul, coordonat de Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie, urmărește dezvoltarea unui comportament responsabil față de mediu, prin implicarea comunităților școlare în activități concrete de educație pentru dezvoltare durabilă. Partenerii internaționali – Escola Básica do 1º com Pré-Escolar da Cruz de Carvalho (Portugalia), CEIP Maximiliano Gil Melián (Spania), Istituto Comprensivo Statale “Don Milani” (Italia), „Dr. Martin Luther King” Primary School (Sint Maarten, Olanda) – contribuie activ la schimbul de bune practici și la formarea unui model educațional inovator, bazat pe învățarea în afara clasei și implicarea comunitară.

În Sicilia, activitățile s-au concentrat pe modul în care arta poate fi un instrument puternic în promovarea conștientizării ecologice. Unul dintre momentele remarcabile ale întâlnirii a fost defilarea de modă „Green Carpet”, organizată de școala gazdă – Istituto Comprensivo Statale “Don Milani”. Copiii cu cerințe educaționale speciale au fost protagoniștii acestui eveniment emoționant, purtând costume realizate din materiale reciclabile, demonstrând astfel că incluziunea socială și grija pentru mediu pot merge mână în mână.

Pe parcursul celor cinci zile, cadrele didactice și elevii participanți au desfășurat ateliere creative, activități de învățare nonformală și sesiuni de schimb de experiență, toate menite să promoveze alfabetizarea ecologică, folosirea resurselor digitale în educație și dezvoltarea unui model sustenabil de învățare. De asemenea, a avut loc si o intalnire de lucru privind stadiul implementarii proiectului.

Prin astfel de întâlniri internaționale, proiectul Erasmus+ își propune nu doar formarea unei generații mai conștiente ecologic, ci și întărirea legăturilor între școlile europene, într-un demers comun pentru un viitor durabil.

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura