ActualitateFlash

Al 85-lea Cetăţean de Onoare al Devei

Nicolle Ebner

După 15 ani, administraţia locală din Deva repară o greşeală făcută de cei ce conduceau Primăria Deva,în 1995, faţă de inventatorul devean de talie mondială, Corneliu Birtok Băneasă (foto).

Au uitat să-i dea diploma
Potrivit presei locale din 1995 şi a declaraţiilor făcute de viceprimarul de atunci, Virgil Boca, tânărul Corneliu Birtok-Băneasă, care reprezentase cu mare succes un liceu din Deva la un concurs naţional de meserii, a fost făcut Cetăţean de Onoare al municipiului Deva, la vârsta de 17 ani. „Anul 1995, a fost cel mai bun an din viaţa mea. Aveam 17 ani şi în acel an, am primit vreo şapte diplome, bani, o excursie în Grecia, oferită de ministerul Tineretului. Nu prea conştientizam eu importanţa diplomei de Cetăţean de Onoare, dar am fost uimit de recunoaşterea meritelor mele. Este adevărat că, la concursul naţional de meserii am avut o lucrare foarte bună, atât teoretică, cât şi practică. Îmi aduc aminte că, la proba practică, a trebuit să montăm o pompă de injecţie. Eu am terminat-o în 14 minute, iar următorul clasat, în 40 de minute. Ceilalţi elevi participanţi la concursul pe meserii nici nu au reuşit să ducă proba până la capăt. Au asamblat piesa în proporţie de 70-80 la sută. Eram, pe vremea aceea, în anul doi de profesională, iar Diploma de Cetăţean de Onoare al municipiului Deva am obţinut-o pentru că am fost cel mai bun din ţară, în meseria mea”, povestea, în exclusivitate pentru MESAGERUL HUNEDOREAN („la şueta cu Nicolle, ediţia din 1 august 2009), tânărul devean care, între timp, a ajuns inventator de talie mondială.

Greşeală reparată
La acea vreme, acordarea diplomei a avut loc într-un cadru festiv, la Primăria Deva, însă tânărul nu a intrat în posesia ei, nici în zi de astăzi. De curând, interesându-se la birourile de specialitate, Corneliu a aflat că, de fapt, i se decernase doar o „diplomă de onoare”. „De unde să ştiu eu, la 17 ani, că există mai multe tipuri de diplome. Am luat de bună informaţia din ziar, cum că am devenit Cetăţean de Onoare. Abia anul trecut, am aflat de la primărie că era vorba doar de o diplomă de onoare”, a mai declarat inventatorul devean. Luni, 9 august, actuala administraţie locală, va repara greşeala care a generat starea de confuzie, acordându-i lui Corneliu Birtok-Băneasă titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Deva.
De la premiul Special pentru rezultate deosebite, la “Concursul pe meserii“ în 1995, şi Diploma de onoare din partea şcolii “Grupul Şcolar industrial de transporturi Auto – Deva“, Corneliu Birtok -Băneasă a ajuns, la doar 32 de ani, în centrul atenţiei, cu invenţiile sale în domeniul automobilistic, cucerind numeroase medalii de aur şi de argint la cele mai prestigioase saloane internaţionale de invenţii şi tehnologii noi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura