Agenţia Europeană a Medicamentului susţine că vaccinul AstraZeneca e sigur, dar…

Sorina Popa

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat ieri că vaccinul anti-COVID-19 al com­pa­niei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca este „sigur şi eficient” şi „nu este asociat cu riscul apariţiei trombozelor”.

Toţi o apă şi-un pământ
Decizia vine după ce mai multe state membre UE, între care Germania, Franţa şi Italia, au oprit temporar administrarea serului anti-Covid-19 al AstraZeneca, invocând temeri legate de posibile efecte secundare grave, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge. Avizul EMA era aşteptat în mod special într-o pe­rioadă când Uniunea Europeană, aflată în plină penurie de vaccinuri, se bazează pe milioane de doze ale serului produs de AstraZeneca.
Şefa EMA se declarase deja „ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc ris­curile. EMA împărtăşeşte astfel poziţia Organi­zaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care miercuri a apreciat că, pentru moment, balanţa riscuri/be­ne­ficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca, recomandând ca „vaccinările să continue”.
Concluzia a fost anunţată ieri, de directoarea exe­cutivă a Agenţiei Europene pentru Medica­mente, Emer Cooke, după o evaluare realizată de experţii instituţiei de reglementare a UE. Evaluarea a fost făcută după ce mai multe state europene au sus­pendat temporar utilizarea vaccinului Oxford/ AstraZeneca, ca urmare a cazurilor rare de trom­boză semnalate la persoane vaccinate cu acest ser.
„Eu una m-aş vaccina şi mâine, a spus Cooke, într-o notă personală. În acelaşi timp, a subliniat Cooke, pe baza dovezilor, inclusiv a autopsiilor, „nu putem încă exclude definitiv o legătură între aceste cheaguri de sânge şi vaccin”. Şefa EMA a precizat că agenţia va derula în continuare alte studii pentru a clarifica situaţia. Cooke a subliniat însă că statele membre UE au acum informaţiile necesare pentru a decide în privinţa imunizării cu AstraZeneca. Amintim că ţara noastră nu a oprit vaccinarea cu AstraZeneca.

Nu au rămas doze nefolosite
Care este situaţia dozelor de vaccin AstraZeneca la noi în judeţ? Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Sebastian Mezei (medalion), spune că în prezent avem 1.214 doze vaccin AstraZeneca, 272 de Moderna şi 726 de Pfizer.
„Mâine (vineri-n.n.) vom mai primi 2.054 doze de vaccine Pfizer, 550 de Moderna şi 50 de AstraZeneca. Până acum am folosit 5.690 de doze de ser de la AstraZeneca, fără reacţii adverse semnificative. Reacţiile adverse se consideră doar dacă apar în perioada de post vaccinare, în cele 15-20 de minute de după vaccinare. Sunt şi re­fuzuri de AstraZeneca, dar nu am rămas cu doze ne­utilizate. Personalul din centrele de vaccinare, în caz că o persoană refuză şi nu vine la imunizare, sună pe următorii programaţi de pe listă. Nu avem doze nefolosite. Ne reglăm aprovizionarea în func­ţie de de programări şi consumul de vaccin. Apro­vizionarea o facem de două ori pe săptămână, iar stocurile le monitorizăm zilnic pe fiecare centru în parte”, a declarat Sebastian Mezei, directorul exe­cutiv al DSP Hunedoara.

One thought on “Agenţia Europeană a Medicamentului susţine că vaccinul AstraZeneca e sigur, dar…

  • 19 martie 2021 la 3:31
    Permalink

    Cat cinism!
    Adică e sigur dar asa mai rar mai moare câte unu!
    Beneficiile sunt mult mai mari asa-i?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pas important pentru realizarea nodului rutier cu A1 de la Sântuhalm

Municipiile Deva şi Hunedoara vor avea, totuşi, în viitor acces mai uşor la autostrada A. Asta, după ce la CNAIR

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ca sa dea bine, un per­sonaj din zona noastră s-a apucat să facă de toate, poate, poate, reu­şeş­te să candideze

De ce trebuie să plătim apa de ploaie?

Adriana Năstase Foarte mulţi cetăţeni întreabă de ce trebuie să plătim apa meteorică, sau apa de ploaie, mai pe înţelesul

Închide