Aflată, ieri, la Petroşani, Comisarul european Corina Creţu a declarat: ”UE sprijină proiectele care duc la o dezvoltare economică şi socială”

Maximilian Gânju

Oficialul european a participat la seminarul găzduit de Universitatea din Petroşani, unde s-a pus în discuţie soarta regiunilor miniere în contextul în care activitatea extractivă se restrânge. Comisarul european pentru politică regională a discutat măsurile ce urmează a fi adoptate şi finanţate la nivel european, naţional şi local, pentru asigurarea unei tranziţii energetice în regiunea minieră.

Specialişti de la Comisia Europeană, comisarul european Corina Creţu, parlamentari hunedoreni, ministrul Natalia Intotero, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, primarii din Valea Jiului şi chiar câţiva mineri alături de sindicalişti au participat la şedinţa ţinută la Universitatea din Petroşani.
Comisarul european a precizat încă de la început că Valea Jiului va fi ajutată, însă este nevoie de proiecte clare în acest sens. ”În funcţie de ceea ce doriţi să faceţi, suntem gata să vă oferim sprijinul. Trebuie să oferim alternative pentru diversificarea economică a regiunii. De aceea s-a creat această iniţiativă de sprijin pentru regiunile carbonifere din întreaga UE, o iniţiativă în cadrul căreia am insistat foarte mult ca Valea Jiului să fie inclusă şi să aibă un loc special. Scopul acestei iniţiative a fost acela de a crea un mecanism prin care toţi cei care pot ajuta la nivel european, naţional, regional să o facă, astfel încât să găsim soluţii pentru această zonă şi, eventual, să nu se mai bazeze doar pe minerit, dar aşa cum spuneam, este alegerea dumneavoastră”, a precizat Corina Creţu.
Oficialul a remarcat că s-au stabilit primii paşi care trebuie făcuţi, cum ar fi evaluarea necesităţilor şi potenţialul investiţional din Valea Jiului, identificarea proiectelor deja existente, pentru că UE sprijină proiectele care duc la o dezvoltare economică şi socială. ”Am avut discuţii şi la Bucureşti, şi la Bruxelles, începând din aprilie, pe toate nivelele tehnice, economice, pentru a ne asigura împreună că, prin această platformă punem la dispoziţie fonduri prin intermediul programelor operaţionale şi cred că depinde de noi, de toată lumea, de a valorifica această şansă. Priorităţile de dezvoltare sunt în curs de evaluare între Guvernul României şi Comisia Europeană. Le identificăm de comun acord la nivel regional. Vedem care ar fi acele oportunităţi eligibile de finanţare pentru proiectele de inovare în toate domeniile, dar mai ales în domeniul energetic. Cred că trebuie să fim pregătiţi pentru acel moment în care cărbunele nu va mai fi principalul motor de dezvoltare a regiunii”, a mai declarat comisarul european pentru politică regională.
Conferinţa de la Petroşani – ”Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”- a fost organizată de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian în parteneriat cu Comisia Consultativă pentru Mutaţii Industriale din Comitetul Economic şi Social European, Universitatea din Petroşani, gazda reuniunii şi Sindicatul Muntele.

One thought on “Aflată, ieri, la Petroşani, Comisarul european Corina Creţu a declarat: ”UE sprijină proiectele care duc la o dezvoltare economică şi socială”

  • 13 septembrie 2018 la 23:21
    Legătură permanentă

    Valea jiului a votat de 28 ani cu PSD la parlamentare , presedentiale , europarlamentare , locale , … dar vrea fapte nu vorbe ex. isi rup masinile cetateni vaii jiului pe DN 7A (Cheile Jietului) ca sa ajunga la Voineasa sau pe Transalpina , drumul spre Herculane , Gara Petrosani , Termoficarea in valea jiului , investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan . Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Vulcan , Schi la Petrila , ploua in multe apartamente din valea jiului , … iar Consiliul Judetean Hunedoara PSD sa asfalteze drumul judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , … Vrem sa se mute resedinta de judet de la Deva la Petrosani ca numai asa s-ar dezvolta valea jiului !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.