Afacerea ”Autobuzul”, sau cât îi costă pe deveni închirierea unor autovehicule vechi de 10 ani

10 martie 2019 | 11 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Sorina Popa

Edilul şef al municipiului Deva, Florin Oanceam a declarat recent că firma de transport a primăriei a achiziţionat opt autobuze noi pentru transportul public local, ele aflându-se deja în portul Constanţa, aduse tocmai din Israel. Însă, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa.

Autovehicule noi… fabricate în 2009
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe Gabriel Giurasa, administratorul SC Transport Public Local SRL Deva, firma primăriei, care este situaţia cu cele opt autobuze despre care a vorbit primarul reşedinţei de judeţ. Reamintim că această societate de transport a fost înfiinţată pentru a rezolva problema transportului în comun în Deva. Însă, aşa cum se practică la stat, am constatat că acolo au fost angajaţi mulţi oameni, care habar nu au ce trebuie să facă. Pe bani mulţi, să nu uităm. Iar acum, ne trezim că din bugetul local vom da o sumă imensă pentru închirierea unor autovehicule vechi de… 10 ani.
”Este vorba de un contract de închiriere a opt autobuze marca Volvo, fabricate în 2009. Autobuzele sunt Euro 5, dotate cu aer condiţionat, rampă pentru persoane cu handicap, podea joasă, scaune tapiţate, nu din plastic, cum sunt cele închiriate de la Timişoara. Chiria lunară pentru un autobuz este de 1.800 euro. Pentru un autobuz de la Timişoara plătim 9.000 de lei pe lună, inclusiv TVA. Până la sfârşitul acestei luni vom putea opera cu ele”, a spus administratorul Gabriel Giurasa.

Contract de aproape 350.000 de euro
Potrivit lui Gabriel Giurasa, firma de la care au fost închiriate maşinile se numeşte Eurobus Sales, şi este din Bucureşti. Şi Giurasa şi primarul susţin că autobuzele au fost aduse din Israel. Asta ar însemna că societatea din Bucureşti le-a luat din Israel şi apoi le-a închiriat societăţii de transport a Primăriei Deva.
La un calcul simplu, rezultă că pentru cele opt autobuze închiriate se plăteşte din bugetul local 14.400 de euro pe lună. În doi ani, cât este contractul, se ajunge la 345.600 de euro. În lei, suma este, dacă euro nu creşte foarte mult, de peste 69.000 de lei pe lună şi de aproape peste 1.660.000 de lei în doi ani. Pentru nişte autobuze vechi de 10 ani, nu este cam mult?
Întrebarea este, dacă tot s-a înfiinţat SC Transport Public Local Deva, care funcţionează ca orice SRL, de ce nu s-a făcut închirierea direct de către SRL-ul primăriei de la firma din Israel, că tot a fost o delegaţie din Primăria Deva, în frunte cu directorul Giurasa, cu ceva timp în urmă, în Ţara Sfântă, să vadă autobuzele ce urmau aduse la Deva? Nu de alta, dar poate nu era necesar ca primăria să mai achite comisioane peste comisioane? Şi, de ce tocmai din Israel trebuiau aduse maşinile? De ce nu s-a făcut o licitaţie pentru închirierea lor, că în alte cazuri, primăria suflă şi în iaurt, atunci când vine vorba de achiziţii mult mai ieftine. Şi apoi, cine a verificat autobuzele şi de ce nu au fost închiriate altele mai noi? De ce s-a făcut contractul pe doi ani? Sunt, iată, doar câteva întrebări la care aşteptăm să primim şi răspunsurile. Adică devenii să le primească.

Loading...

Comentarii (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Laie de la sculărie spune:

  Sorina, Sorina! Tu de la cine mai sugi zilele astea? Din punct de vedere jurnalistic, sigur!

 2. Alina spune:

  Asta inseamna sa fi mafiot…se vede ca vin alegerile trebuie sa se adune bani

 3. Laie de la sculărie spune:

  Cine, Sorina?? Da, trebuie sa adune, ca s-a închis robinetu de la primarie si acu e fomik mare! Sorina, Sorina! Ai uitat cand te milogeai pe la primarie pentru contracte! Au au, sa vezi ce fomik vine mai încolo când nu-ți mai dă Oancea chiar nimic! Au au!
  Asta nu e jurnalism, asta e merceniarism! Camătă ziaristică!

 4. Cioara multicoloră spune:

  Cum le mai ști tu, Bena, pe astea cu camăta. Și cu robinetul de la Primărie. Și cu felul în care se dau contracte la “mercenari”… Și cu milogeala! Ca un tată de albine. Șef la Sculăria Primăriei din Deva.

  Au, ce fomik vine și la gurița ta aia spurcată. Numai să se convingă Oancea ce poamă ești! Aline, Aline!

  Get it? 😉

 5. Laie de la sculărie spune:

  Wrong!
  S-o ce? Sorina! ❤️

 6. Un cetatean spune:

  Sa inteleg ca celelalte ziare sunt toate cumparate de edil… de aia nu scrie altcineva… mai face cineva si jurnalism in Deva asta… ca de furat vad ca primerul asta fura de rupe dar se da mare sfant… am uitat el doar bate palma.

 7. Laie de la scularie spune:

  Un cetatean, celelalte ziare nu scriu pentru ca articolul asta este o mizerie, la fel ca autoarea lui! Si poza de la articol??? Poza e jegoasă, tot la fel ca autoarea articolului! Celelate ziare au scris, dar pe bune si pe adevar, nu cacaturi mancate de gurița unora!
  Cârcotașii spun ca nu mai durează mult și se închid multe uși pentru So-rina! Pam-pam!

 8. Un neutru spune:

  Mai, Laie de la scularie, vrabia malai viseaza si golanul toale noi! Asa si tu…

 9. Andreea spune:

  Bena ce jeg ești din cauza ta îl urăște lumea pe Oancea

 10. Laie de la scularie spune:

  Mai andreea, ce proasta esti! La fel ca So-rina! Ati vrea voi sa fiu bena!
  Mai am
  Ceva sa va spun: tic-tac!

 11. Andreea spune:

  Laie fraiere tic tac pentru Oancea și bena, 2020 final la revedere drum bun

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Un medic hunedorean redeschide o secţie a spitalului judeţean din Alba Iulia

Medicul Carla Liana Scânteie (foto), originară din Hunedoara, a revenit pe postul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia,...

Avram Iancu, ritm bun la ultramaratonul “6633 Arctic Ultra”

Polisportivul din Petroşani şi-a gândit bine strategia la ediţia din acest an şi în circa 48 de ore a parcurs...

Bulina neagră, 11.03.2019

Orlando Suceveanu, infractor recidivist din Petroşani Pentru că a fost condamnat sub acuzaţia de trafic de droguri şi constituire de...

Închide