Adio Iliescu, adio baroni…

hantulescu 1
După cum era de aşteptat în urma contrelor dure dintre Liviu Dragnea şi Ion Iliescu, noul preşedinte al PSD şi-a arătat spiritul autoritar şi l-a exclus pe fondatorul partidului din Biroul Permanent Naţional. Da, Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, rămâne doar cu onoarea, dar fără nicio funcţie executivă. „Era o greşeală să-l menţinem pe domnul Iliescu în BPN, a afirmat Dragnea. Preşedintele de onoare nu poate sta într-o structură executivă, preşedintele de onoare este un om care a fondat partidul, care primeşte respectul partidului, dar care nu participă efectiv la structurile executive. Poate să vină oricând la orice dezbatere, la orice structură de conducere, dar cred că era necesar să-l scoatem din acest formalism…”
Corect, pentru că un preşedinte de onoare, fie el şi fondator al partidului, nu trebuie să aibă decizie, ci doar un rol consultativ. Deci preşedintele de onoare, omul care a condus ţara mai mult decât ceilalţi doi preşedinţi care i-au succedat, preşedintele „sărac şi cinstit” a fost tras pe linie moartă. Hm, nu chiar „moartă”, aş zice, deoarece puteţi fi siguri că Iliescu încă se mai bucură de mare influenţă în partid, aşa că va trage sfori în continuare, cu atât mai mult cu cât are o vastă experienţă în domeniu.
Dar nu acelaşi lucru se va întâmpla, oare, şi cu baronii partidului? Odată cu îndepărtarea lui Iliescu, cică PSD se desparte de trecut. De baroni, însă, fiţi siguri, că nici lui Dragnea nu-i dă mâna să se despartă. Prentru că fără ei, fără potentaţii partidului e cam greu să duci o campanie electorală precum cea care urmează să se desfăşoare anul viitor. De unde bani? De unde influenţă? Sigur, la modul declamativ li s-a spus „adio” şi baronilor, dar în realitate aceştia vor rămâne undeva în umbră, finanţând, influenţând şi, prin urmare, decizând. Noua conducere a PSD nu cred că poate face abstracţie de „greii” financiari ai partidului.
Apropo de noua conducere, eu am o nedumerire. Când s-a pus în discuţie retragerea prestigioasei distincţii Ordinul „Steaua României” lui Laszlo Tokes, din comisia ce a decis acest lucru făceau parte şi două doamne ce se regăsesc azi în conducerea PSD: Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu. Iar din această comisie nu puteau face parte decât deţinători ai Ordinului „Steaua României”. În consecinţă, aş vrea să ştiu şi eu, şi cred că sunt în asentimentul dumneavoastră, pentru ce merite şi mari servicii aduse ţării au fost cele două doamne recompensate cu Ordinul „Steaua României”? A luptat doamna Firea, citind de pe prompter, cu duşmanii ţării? A luptat doamna Ecaterina Andronescu precum Ecaterina Teodoroiu? Nu am habar, dar poate că ne vor lămuri cei mai în măsură să o facă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.