Adăpostul pentru maidanezi a intrat în funcţiune

23 decembrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Andreea Lazăr

Problema câinilor maidanezi din municipiul Deva este aproape de rezolvare. Noul adăpost pentru patrupede, anunţat cu surle şi trâmbiţe de reprezentanţii municipalităţii, a început să funcţioneze de la sfârşitul săptămânii trecute. Adăpostul are o capacitate de 50 de animale şi este situat în zona Sântuhalm, în apropierea celui vechi. Investiţia este una privată, în parteneriat cu Primăria Deva şi dispune de personal specializat atât în prinderea, cât şi în tratarea animalelor.

Sunt deja „cazaţi” 50 de câini
După darea în folosinţă a adăpostului, în doar patru zile, au fost adunaţi de pe străzile Devei peste 50 de câini, în special din zonele centrale ale oraşului. Animalele sănătoase sunt sterilizate şi apoi eliberate, din nou, pe stradă. Cele foarte bătrâne sau bolnave sunt, însă, eutanasiate. „Adăpostul existent era supraaglomerat şi asta, în condiţiile în care oraşul era plin de câini comunitari. Trebuia găsită o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Ştim că a trecut mult timp de când am anunţat amenajarea unui nou adăpost, dar ne bucurăm că am reuşit să facem acest lucru în final. Câinii nu vor dispărea peste noapte din oraş, dar, în limitele legii, promitem că vom rezolva această problemă. De asemenea, iubitorii de animale pot să adopte patrupede din acest adăpost, gratuit, cu condiţia să nu le dea drumul pe stradă ulterior”, a declarat Marcel Morar, viceprimar al Devei.

O sută de lei pe zi pentru un animal
În baza contractului încheiat între Primăria Deva şi firma care a construit şi administrează adăpostul, costurile zilnice cu un câine se ridică la aproximativ o sută de lei. Doar pentru prinderea unui animal, administraţia locală plăteşte 75 de lei. La această sumă, se adaugă cazarea, în valoare de 6 lei, pentru fiecare zi în care câinele este ţinut în adăpost. Sterilizarea unui mascul costă 50 de lei, în timp ce pentru o femelă, suma se ridică la 110 lei. De asemenea, dacă patrupedul este bolnav, Primăria mai plăteste alţi 15-20 de lei pentru tratamentul acestuia. „Ştim că sunt costuri foarte mari, dar nu mai puteam permite ca oamenii să fie atacaţi de aceşti câini pe stradă. Odată prinşi şi sterilizaţi, costurile se vor reduce”, a mai adăugat Marcel Morar.
Potrivit autorităţilor locale, pe străzile Devei se plimbă nestingheriţi peste 400 de câini comunitari. Vechiul adăpost găzduieşte deja aproximativ 600 de maidanezi, cu 200 mai mult decât capacitatea sa. Din cauză că aici nu se mai primeau animale, reprezentanţii administraţiei locale nu au avut altă alternativă, decât să lase câinii pe stradă, până ce noul adăpost nu a fost finalizat.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Judecătoria Orăştie, la un pas de desfiinţare

Un proiect de lege al Ministerului Justiţiei, care vizează redistribuirea resurselor umane în sistemul judiciar, ar putea desfiinţa Judecătoria Orăştie...

Gura lumii

Vorbeşte lumea că un personaj care a ocupat funcţii de vice şi care acum a prins un post de director...

Bulina neagra

Doina Popescu,  consilier local în  municipiul Petroşani Pentru că, deşi este reprezentantă a cetăţenilor în forul legislativ municipal,  clamând că le apără...

Închide