Activitatea extractivă la Lupeni şi Lonea, prelungită cu un an?

Maximilian Gânju

Cele două exploatări miniere aflate în subordinea Complexului Energetic Hunedoara ar trebui să-şi înceteze activitatea la 31 decembrie 2018. Acest lucru nu este posibil din cauza pericolului pentru angajaţii care vor lucra la operaţiunile de închidere din subteran.
Sunt şi alte aspecte relevate într-un studiu al specialiştilor Insemex Petroşani, care ar face imposibilă încetarea activităţii la cele două mine de huilă, la 31 decembrie 2018. Potrivit liderului Sindicatului „Muntele“, Darius Câmpean, structura sindicală reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, activitatea la Lonea şi Lupeni va continua şi după 1 ianuarie 2019. O dată pentru că durata în care se doreşte aplicarea programului de închidere este prea scurtă, dar şi pentru faptul că este nevoie de cărbune pentru vârful de consum energetic, pe timp de iarnă.
De cealaltă parte, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, a spus că sindicatele au dreptate şi afirmaţiile lor se bazează pe faptul că tehnic este imposibil ca minele să fie închise până la 31 decembrie a.c. Dioane a mai spus că în acest moment un institut de cercetare din Polonia efectuează un studiu referitor la impactul pe care îl va avea închiderea minelor Lonea şi Lupeni asupra securităţii miniere, cercetare care nu se va finaliza până la 31 decembrie. Complexul Energetic Hunedoara a notificat instituţiile abilitate cu privire la acest aspect. „Inclusiv Uniunea Europeană şi-a dat seama că nu poţi să închizi o mină în doi ani de zile, ca atare, din acest motiv a cerut un expert independent. Sindicatele au dreptate, însă noi suntem într-un impas acum, într-o situaţie mai delicată. Noi, Complexul Energetic Hunedoara, am notificat aceste lucruri“, a precizat Samuel Dioane, directorul general al CEH.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.