Politica si administratie

Activitatea CEH ar putea fi oprită de mâine

Natalia Bumbac

Amânarea soluţionării cererii de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) duce la un dezastru inevitabil. Potrivit conducerii societăţii, activitatea complexului va fi oprită începând de mâine, 21 decembrie, pe motiv de neplată a datoriilor către furnizorul de gaze naturale.
„Joaca de-a insolvenţa este criminală”
„Joaca de-a insolvenţa este cât se poate de criminală. Insolvenţa este dreptul nostru la existenţă, care ni se refuză. Până miercuri, la ora 6.00, avem gaze, acestea fiind necesare pentru funcţionarea celor două termocentrale Paroşeni şi Mintia, după care nu se ştie. Am avut o înţelegere cu cei de la Romgaz, dar pentru că nu avem cum să plătim datoriile, având conturile şi sursele de finanţare sub sechestru, se va ajunge într-o situaţie nedorită de nimeni. În afară de gaze, nu putem asigura materialele necesare activităţii miniere, plase, explozibili etc. În aceste condiţii nu putem risca viaţa minerilor care intră în subteran”, a afirmat Mihai Melczer, directorul general al CEH. Acesta a mai spus că datoriile către Romgaz sunt de ordinul miliardelor de lei vechi, spunând că singura posibilitate pentru continuarea activităţii CEH era de intrare în insolvenţă. Lucru care nu s-a întâmplat la termenul de ieri pentru judecarea cererilor de intrare în insolvenţă, aceasta fiind amânată pentru 27 decembrie. La şedinţa de ieri, Tribunalul Hunedoara a dispus conexarea dosarelor privind cererile de intrare în insolvenţă a complexului, depuse de CEH, dar şi de mai mulţi creditori. Totodată, magistraţii au respins cererea de intervenţie formulată de Sindicatul „Noroc Bun”, decizia putând fi contestată în termen de cinci zile.
Cer preschimbarea termenului
Într-un comunicat transmis ieri de CEH se arată că reprezentanţii societăţii au solicitat instanţei să preschimbe termenul de judecare a dosarului de insolvenţă, pentru a evita „colapsul societăţii”. „Având în vedere faptul că situaţia financiară şi economică a societăţii se agravează cu fiecare zi în care lipsa de lichidităţi face imposibilă achiziţionarea materiilor prime şi materialelor de strictă necesitate şi fără de care societatea nu va mai putea continua să extragă cărbune, să producă energie electrică şi să furnizeze agentul termic necesar încălzirii populaţiei în Valea Jiului şi municipiul Deva, termenul de 27.12.2016 echivalează cu COLAPSUL SOCIETĂŢII. În acest context, a fost depusă o cerere de preschimbare a termenului, care poate reprezenta ultima şansă pentru oferirea protecţiei insolvenţei, atât CEH, cât şi a salariaţilor societăţii”, se arată în comunicatul CEH. În acelaşi comunicat se subliniază că demersurile făcute de Sindicatul „Noroc Bun”, care se opune intrării în insolvenţă şi care au fost respinse de instanţă, nu sunt întemeiate, ducând doar la o întârziere în rezolvarea situaţiei economice a societăţii.
CEH este la a treia cerere de intrare în insolvenţă, după ce altele două i-au fost aprobate în prima instanţă, respectiv Tribunalul Hunedoara, după care deciziile au fost răsturnate la Curtea de Apel Alba Iulia. Deciziile Curţii au însemnat de fiecare dată ieşirea complexului din insolvenţă şi revenirea la starea iniţială, fapt care a dus la o bulversare a întregii activităţi.
De menţionat este faptul că ieri, pe pagina electronică a Tribunalului Hunedoara, în dosarul în care se judecă intrarea în insolvenţă a CEH figurau două termene de judecată, primul pentru 27 decembrie, iar al doilea pe 20 decembrie. Ceea ce înseamnă că instanţa ar putea reveni astăzi asupra dosarului de insolvenţă a CEH.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura