„Activistul” care a nenorocit un afacerist, 6 ani de pușcărie. Bărbatul a fugit când a aflat sentința

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pro­nun­ţat printr-o sentinţă definitivă în „Scan­dalul de pe Râul Alb”. Aşa-zisul „ac­tivist de me­diu” Alin Constantin Andrioni (medalion) a fost condamnat la şase ani de închi­soa­re cu executare pen­tru ten­tativă la in­frac­ţiunea de omor.

A ajuns în scaun cu rotile
Seninţa a fost pronunţată în data de 28 martie 2023, după aproape opt ani de la comiterea faptei şi cu două luni îna­inte să intervină prescripţia. Instanţa obligă partea responsabilă civilmente SC Euroins România Asigurare Reasigu­rarea SA la plata a 800.000 euro des­păgubiri morale.
Dosarul a stat la Parchet mai bine de şase ani şi a trecut prin mâna a patru pro­curori de caz, extrem de binevoitori cu infractorul. Cazul a fost prezentat public exact pe dos de propaganda ONG-istă şi de premierul de atunci, Victor Ponta, care îi acuzau pe localnici că au agresat nişte nevinovaţi „apărători ai mediului”. În 24 mai 2015, la Coroiești, un sat de la poalele Retezatului, un „activist” a trecut cu jeepul peste un om, târându-și victima pe capotă și pe sub mașină pe o distanță de peste 13 metri, filmând fapta și accelerând „cu sânge rece” în momentul în care aceasta în­cerca să se salveze. Infracţiunea a fost comisă pe fondul raidurilor organizate de câţiva „activişti” de mediu care voiau să blocheze construirea a două micro­hidrocentrale pe Râul Alb. În urma ten­­ta­ti­vei de omor, Mihai Bocea a rămas pa­ra­lizat de la gât în jos şi îşi duce viaţa într-un scaun cu rotile. Într-o primă instanţă, activistul care a comis ten­tativa de omor a primit o condamnare cu suspendarea executării şi o pe­deap­să complementară de 60 de zile muncă în folosul comu­nităţii la bibliotecă. Ma­gistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au desfiinţat în parte sentinţa dată de Tri­bunalul Hunedoara, condamnându-l pe „activist” la şase ani de puşcărie cu exe­cutare.
Autorul faptei, Alin Andrioni, apare deja pe site-ul Poliției Române, fiind dat în urmărire națională, deoarece el a fugit înainte ca judecătorii să dea sentința. (A.Năstase)