Sport

Acord naţional în privinţa competiţiilor de fotbal din ţară

Nicolae Gavrea

În contextul pandemiei COVID-19, prima concluzie a Grupului de Lucru format de FRF, LPF şi reprezentanţii cluburilor a fost unanimă: competiţiile interne nu se pot relua mai devreme de 16 mai 2020, acesta fiind termenul cel mai apropiat pentru reluarea întrecerilor fotbalistice din România, dacă situaţia privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăţi în jurul acestei date.

Dezbaterile au avut în vedere următoarele aspecte: starea de urgenţă declarată în România, perioada necesară reacomodării la efort a jucătorilor, modificarea termenului UEFA pentru finalizarea competiţiilor naţionale- 28 iunie faţă de 1 iunie, situaţia actuală a fiecărei competiţii, meciuri rămase de disputat, expirarea contractelor jucătorilor la data de 30 iunie sau mai devreme, închiderea bazelor sportive.
Luând în considerare că la nivel de competiţii această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv şi financiar pentru toate părţile implicate, pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului sistem fotbalistic s-au căutat cele mai bune soluţii de finalizare a competiţiilor naţionale:
Varianta 1. Antrenamentele să fie reluate pe 16 aprilie
E o recomandare din partea conducătorilor din fotbal, cine nu o respectă îşi asumă riscurile. Decretul prezidenţial privind starea de urgenţă a interzis activităţile care impun apropierea oamenilor la mai puţin de un metru unul de altul, deci antrenamentele până la anularea stării de urgenţă ar însemna doar alergări, fără jocuri care să implice mai mulţi fotbalişti.
Campionatul ar fi reluat pe 16 mai, cu ultimele opt etape din play-off disputate în regimul normal
Semifinalele Cupei ar mai avea o singură manşă, nu două, aşa cum era prevăzut.
Defectul acestui plan: din play-out ar trebui disputate patru etape în luna iulie, în condiţiile în care contractele celor mai mulţi fotbalişti expiră la 30 iunie!
Varianta 2. Campionatul să fie repornit pe 13 iunie
Meciurile rămase din play-off ar fi disputate doar într-o manşă, nu tur-retur, cum e programul.
Liga a doua ar fi împărţită şi ea în play-off şi play-out: opt echipe în turneul pentru promovare, celelalte în turneul pentru salvare. Cu meciuri într-o singură manşă, de asemenea.
Liga a 3-a ar avea şi ea play-off şi play-out, cu seriile rupte cu câte opt echipe în fiecare turneu.
Oficialii din fotbal au mai luat în calcul şi alte date, 19 mai şi 26 mai, dar sunt mai greu de folosit. Liga 1 ar fi, oricum, oprită între 1 şi 9 iunie pentru disputarea barajelor de calificare la Euro 2021.
Răzvan Burleanu a declarat: „Sunt mai multe scenarii de reluare a competiţiei din 22 aprilie şi chiar 13 iunie. Toate cele 53 de competiţii la nivel naţional care aveau termen de suspendare până la 31 martie se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă. Dacă situaţia se va înrăutăţi, atunci va trebui să fim deschişi la forme inovative de finalizare a competiţiei: meciuri într-o singură manşă sau mini-grupe sau chiar propunere de modificare a tururilor preliminare pentru competiţiile europene”, a spus Răzvan Burleanu, starea de urgenţă fiind impusă de la 16 martie, timp de 30 de zile.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura