Acelaşi scenariu, aceleaşi personaje…

03 basescu tebea (124)

Sorina Popa

Manifestările de la Ţebea au început, ieri, fără Traian Băsescu, care a ajuns acolo doar în jurul orei 15. În aceste condiţii, „eroii” politici ai zilei au fost preşedintele PSD, Mircea Geoană şi liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

„Băse, vezi că ai treabă în Secuime”
Ca în fiecare an, manifestările s-au desfăşurat după tipicul deja cunoscut. Au fost depuse coroane de flori la mormântul Crăişorului, s-a ţinut o slujbă religioasă, iar politicienii, mai ales că se apropie alegerile prezidenţiale, au făcut declaraţii care mai de care mai patriotice. Discursurile lor au fost însă bruiate de grupul susţinătorilor PRM, grup postat, ca în fiecare an, strategic, în imediata apropiere a mormântului lui Avram Iancu. Aşa că peremiştii i-au huiduit şi fluierat pe majoritatea celor care au luat cuvântul, cu excepţia, fireşte, a liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor. Dacă ar fi fost prezent de la începutul manifestării, preşedintele Traian Băsescu ar fi putut vedea o pancartă pe care scria „Băse’, vezi că ai treabă în secuime“.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a avut parte, în timpul discursului său, de huiduieli din public, fiind „bruiat” permanent, îndeosebi, de către cei din grupul PRM. Aceştia au agitat pancarte şi au scandat „Hoţii, hoţii”,„Ne-am săturat de minciuni. Jos mafia”, „Luaţi-vă concediu fără plată”. Însă, liderul PSD nu şi-a întrerupt discursul, reuşind să treacă până în final cu bine peste aceste momente. 

„Nu va mai fi respectată nici legea gravitaţiei”
În schimb, când Vadim Tudor a ajuns la microfon, susţinătorii săi l-au aplaudat frenetic, strigând ”Vadim, preşedinte” şi „Vadim, te iubim”. În stilul său caracteristic, dar parcă nu aşa de virulent ca altă dată, Vadim Tudor a declarat la Ţebea că nimic nu mai merge bine în ţara asta şi că în curând, nici legea gravitaţiei nu va mai fi respectată în România.
„Asistăm la sfârşitul coşmarului nostru. Îi voi bate măr, din primul tur, pe toţi contracandidaţii mei la preşedinţie. Aici se află viitorul preşedinte al României (n.r. – în acest moment, Mircea Geoană a ridicat mâinile şi i-a salutat pe participanţi). La un jaf total, românii răspund cu un boicot total. Voi îmbunătăţi imaginea României, pe care au distrus-o cei care au condus ţara până acum”, a spus, în discursul său, liderul PRM.
Nici delegaţia PDL Hunedoara n-a scăpat de oprobiul mulţimii. Când democrat-liberalii, conduşi de preşedintele interimar al PDL Hunedoara, Tiberiu Iacob Ridzi, a depus coroana de flori la mormântul lui Avram Iancu, mulţi dintre cei prezenţi au huiduit şi au arătat cartonaşe roşii.

Becali a aterizat, s-a plimbat, a decolat
După terminarea ceremoniei şi susţinerea discursurilor, mulţimea şi oficialii s-au îndreptat către platoul cu corturi, tarabe şi scena de spectacole, la faţa locului şi-a făcut apariţia şi europarlamentarul Gigi Becali, care a ajuns la Ţebea cu un elicopter. Becali a făcut, timp de vreo jumătate de oră, o baie de mulţime, după care s-a urcat în elicopter şi dus a fost. N-au ratat baia de mulţime nici Vadim Tudor şi Mircea Geoană.

Preşedintele Băsescu a venit la spartul târgului
Traian Băsescu a ajuns la Ţebea în jurul orei 15, împreună cu soţia sa. El a depus o coroană de flori la mormântul lui Avram Iancu, iar apoi s-a deplasat spre platoul manifestărilor. Înainte însă, a turnat o găleată de apă la rădăcina gorunului plantat de el la Ţebea în urmă cu câţiva ani. Întrebat de ce a ajuns aşa de târziu la sărbătoarea lui Avram Iancu, Băsescu le-a explicat oamenilor că a fost nevoit să meargă întâi la Roman. Unii dintre cei aflaţi pe platoul de la Ţebea l-au ovaţionat şi au ţinut să stea de vorbă cu preşedintele, dar au fost şi din aceia care l-au huiduit, urându-i „să trăiască tot aşa de bine, cum trăim noi acum”. Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au mers apoi la cortul PDL, unde se afla şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă. După încă o baie de mulţime, care a cuprins şi fotografierea cu susţinătorii săi, preşedintele şi soţia sa au părăsit zona.
Programul activităţilor de la Ţebea s-a încheiat cu un spectacol folcloric, susţinut de interpreţii de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Laura Lavric, Mariana Anghel, Mariana Deac şi alţi solişti, care au fost acompaniaţi de ansambluri din Alba Iulia şi Brad.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare