Accident grav de muncă la Mina Uricani

15 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Doi muncitori au fost striviţi de clădirea puţului cu skip, construcţie care s-a prăbuşit peste ei şi pe un camion în care se aflau. Mina Uricani, închisă, se află în proces de ecologizare. Turnul de circa 60 de metri înălţime era pregătit pentru demolare.

Accidentul grav de muncă a avut loc ieri dimineaţă, pe perimetrul minier unde se lucra cu un utilaj greu în apropiere de puţul cu skip. Informaţiile arată că se dorea ca turnul să fie prăbuşit controlat într-un loc bine stabilit, numai că a căzut în zona în care erau trei muncitori. Unul dintre ei a reuşit să fugă, însă ceilalţi doi, de 31 şi 41 de ani, au fost îngropaţi sub dărâmături.
”În cel mai scurt timp, au ajuns la locul surpării echipaje de pompieri ale Detaşamentului Petroşani specializate în misiuni de salvare şi ajutor medical şi echipe ale SAJ Petroşani”, a precizat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. Un container multirisc al pompierilor a fost adus la Uricani, iar salvatorii au început imediat să înlăture blocurile mari de beton pentru a ajunge la victime. Totodată, a fost trimisă şi o unitate canină de căutare a Salvamont Hunedoara, în încercarea de a se localiza victimele cu ajutorul câinelui specializat în căutare şi salvare din avalanşă.
Potrivit directorului Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, Gheorghe Bobar, amplasamentul a fost cedat constructorului la începutul anului pentru ecologizare. Artificierii ar fi pregătit totul pentru amplasarea explozibilului iar joi s-ar fi detonat, dar utilajul a săpat la o bază de beton de lângă puţul cu skip şi vibraţiile produse ar fi şubrezit prea mult construcţia, care s-a prăbuşit. Misiunea de căutare a muncitorilor prinşi sub dărâmături la mina Uricani s-a întins pe parcursul mai multor ore, iar în operaţiuni au fost implicaţi 40 de pompieri specializaţi în căutare-salvare şi ajutor medical. Pentru identificarea locului în care au fost blocaţi sub moloz cei doi muncitori, de 31 şi 41 de ani, a fost folosită şi o cameră cu termoviziune, cât şi alţi doi câini de căutare şi salvare, unul de la I.S.U. Hunedoara şi unul al Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania, proprietarul său fiind şi pompier în Orăştie.
O echipă a ITM Hunedoara a ajuns la fosta mină Uricani pentru efectuarea cercetărilor, fiind vorba de un accident colectiv de muncă. Inspectorii ITM Hunedoara au stabilit că muncitorii lucrau cu forme legale şi au cerut o serie de documente de la societatea care face ecologizarea, însă ancheta se anunţă dificilă şi va fi nevoie şi de expertiza unui specialist în construcţii, a precizat şeful ITM Hunedoara, Adrian Bozdog. Până la ora transmiterii acestei ştiri cei doi muncitori prinşi în prăbuşire încă nu erau scoşi de sub dărâmături.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Lucrări de întreţinere pe trei drumuri judeţene

După semnarea acordurilor cadru pentru lucrările de întreţinere pe timp de vară pe reţeaua de drumuri şi poduri aflate în...

Situaţia infecțiilor cu Covid-19 în județ și la nivel național, în data de 15 aprilie 2020

În judeţul Hunedoara, de la începutul monitorizării, până miercuri, 15 aprilie, au fost confirmate 320 de cazuri pozitive la noul...

Salariaţii CEH, cu mic, cu mare, în şomaj tehnic prin rotaţie

Într-un comunicat, conducerea Complexului Energetic Hunedoara anunţă că din 21 aprilie, din cauza cererii scăzute de energie electrică, activitatea societăţii...

Închide