Actualitate

Accident cu 15 victime, doi morți. Din fericire, a fost doar un exercițiu

Ieri, s-a desfășurat un exercițiu com­plex, cu forte și mijloace în teren, la Orăștie, în organizarea Inspec­to­ratului pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Au rămas încarcerați
„Exercițiul a urmărit ((Gestionarea situațiilor de urgență generate de un accident major produs pe căile de comunicații rutiere)).
Conform scenariului, în data de 27 iulie 2023, ISU Hunedoara a fost se­si­zat, în urma unui apel prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență, 112, despre producerea unui acci­dent rutier între 3 autovehicule (un microbuz și 2 autoturisme), ce a avut loc pe DN 7, la intrarea în localitatea Orăștie, dinspre Deva. Din cele relatate de apelant, mai mulți pasageri, dar și conducătorii auto au rămas încar­ce­rați. După intervenția pompierilor sal­vatori, a echipajelor SMURD și ale ambulanței, toate victimele au fost evaluate, după triajul care a avut loc la Punctul Medical Avansat. În urma evenimentului au rezultat 15 victime, dintre care pentru două dintre ele s-a constatat decesul.
Exercițiul intern județean a avut drept scop antrenarea structurilor de in­tervenție din cadrul ISU Hunedoara, cu implicarea forțelor și mijloacelor în teren privind capacitatea de răspuns, cu utilizarea reală a sistemelor de comunicații și pregătirea structurilor de coordonare-conducere și de mana­ge­ment al intervenției.
De asemenea, s-au verificat timpii de răspuns și modul de acțiune ale for­țelor de intervenție în situația pro­du­cerii unui accident major pe căile de comunicație terestre”, au anunțat cei de la ISU Hunedoara.

Timpi foarte buni de răspuns
La exercițiu, alături de salvatori din ca­drul ISU Hunedoara, au participat echi­paje ale Serviciului de Ambulanță Județean, ale poliției și jandarmeriei, dar și reprezentanți ai instituțiilor care fac parte din C.J.C.C.I. (Comitetul Jude­țean pen­tru Coordonarea și Con­du­ce­rea In­tervenției), care a fost operațio­na­lizat, conform scenariului, în urma acci­den­tului pentru care s-a activat Planul Roșu de Intervenție.
Potrivit evaluării rezultatelor exer­ci­țiu­lui, în cele 3 etape ale intervenției, reac­ție imediată, stabilizare și revenire suc­ce­sivă, s-a constatat o colaborare și coor­donare eficientă între forțele par­ti­ci­pante, iar timpii de răspuns au fost foarte buni.