A picat primul test „pre-olimpic”

04 Bogdan JuratoniCiprian Marinuţ

Pugilistul devean Bogdan Juratoni (foto) a ratat prima oportunitate de a se califica la Jocurile Olimpice „Rio 2016”, fiind eliminat în sferturile de finală ale turneului european pre-olimpic desfăşurat în perioada 9-17 aprilie, la Samsun (Turcia). Boxerul hunedorean mai are două şanse de a obţine biletele pentru Rio întrucât AIBA mai organizează alte două turnee de calificare olimpică, la Baku şi Sofia.

O victorie clară, o înfrângere la limită
Sportivul devean pregătit la Dinamo Bucureşti de Napoleon Gheorghe a început promiţător participarea la turneul pre-olimpic din Turcia, învingându-l, la începutul săptămânii, clar în turul doi al categoriei 75 kilograme pe cehul Kral Vit. Bogdan Juratoni a boxat perfect şi a câştigat cu 3-0, după ce în repriza secundă adversarul său a fost numărat de două ori. Din păcate, parcursul românului s-a încheiat în sferturile de finală, etapă în care Bogdan a fost învins, miercuri seară, cu scorul de 1-2, de englezul Antony Fowler. Duelul dintre favoriţii patru şi cinci ai categoriei a fost foarte echilibrat, decizia fiind una la limită şi controversată. Arbitrii din Lituania şi Brazilia l-au văzut ca învingător cu 29-28 pe britanic, în vreme ce judecătorul din Koreea de Sud i-a dat câştig de cauză lui Bogdan cu 29-28. Fără alte comentarii asupra deciziei, dar pentru o imagine mai complexă asupra arbitrajului la acest turneu trebuie remarcat că mulţi dintre reprezentanţii Marii Britanii au ajuns până în etapele superioare, deşi nu erau cotaţi printre favoriţi, în vreme ce nici un reprezentant al României nu s-a calificat în semifinale.

Pregătire în sărăcie
Competiţia masculină de la Samsun (Turcia) a aliniat la start aproximativ 250 de pugilişti la 10 categorii de greutate şi a pus la bătaie 30 de bilete pentru Jocurile Olimpice de la Rio, doar primii trei de la fiecare categorie obţinând calificarea. Napoleon Gheorghe, antrenorul lotului masculin al României, afirma înainte de turneu că boxerii români au şanse mici de calificare, din cauza condiţiilor modeste de pregătire. „Din cauza problemelor financiare de la federaţie, nu am putut să ne pregătim centralizat, nu am mers la turnee, nu avem psiholog, medic, preparator. COSR ne-a ajutat din luna martie, în rest ne-am cârpit cum am putut”, a declarat Napoleon Gheorghe. Mihai Nistor, la +91 kg, este singurul boxer român care a obţinut deja calificarea la JO 2016. În afara turneului de la Samsun, AIBA mai organizează alte două turnee de calificare olimpică, la Baku şi Sofia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare