FlashPolitica si administratie

A picat la vot, cu succes!

La propunerea celor şapte consilieri PSD, UNPR şi ALDE din Consiliul local Hunedoara, controversatul serviciu de dializă de la Spitalul Municipal Dr. „Al. Simionescu“ a intrat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de vineri, în rândul proiectelor de hotărâre suplimentare. După zeci de minute de insistenţe şi contre între cei prezenţi, iniţiativa nu a primit votul favorabil de la aleşii locali.
Este nevoie de Studiul de fezabilitate05 clhd
Proiectul de hotărâre era formulat astfel: „…aprobarea întocmirii unui studiu de fezabilitate şi a documentaţiei necesare în vederea realizării obiectivului de investiţie «Înfiinţarea Serviciului de Dializă la Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simonescu-Hunedoara»“. De fapt, consilierii care au iniţiat proiectul de hotărâre consideră că este extrem de necesară întocmirea SF şi a documentaţiei aferente acestei investiţii, deoarece fără acestea nu va fi posibilă achiziţionarea de echipamente şi aparatură medicală, aşa cum se doreşte. Mai precis, de la bun început, s-a sărit peste aceşti paşi importanţi, care ulterior vor pune piedici. Primul care a dorit să ia cuvântul în timpul şedinţei a fost viceprimarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, unul dintre iniţiatori.
S-a amestecat sănătatea cu politica
„Un procent de 23 la sută dintre pacienţii care au nevoie de dializă sunt din Hunedoara şi împrejurimi. Aceştia trebuie în prezent să meargă la Deva pentru tratamentul necesar. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate decontează 496 lei pe o şedinţă de dializă, iar un bolnav are nevoie în medie de aproximativ 152 de astfel de şedinţe. În momentul actual, în organigramă există o staţie de hemodializă care nu funcţionează, pentru că nu are aparatura necesară şi personal calificat. Cel mai mult m-a deranjat că a avut loc o conferinţă de presă la spital, unde a fost adus în discuţie PSD şi modul cum încearcă să îşi facă acesta campanie electorală. Nu am înţeles de ce au fost aduşi medicii în faţă să explice cum funcţionează lucrurile. Îmi tratez familia în acest spital de ani de zile şi spre deosebire de alţii, nu m-am dus la alte clinici în străinătate, am avut încredere în medicii de aici. Vreau să îi mulţumesc public doamnei Carolina Radu, directorul medical al unităţii, pentru că tot personalul medical este la cel mai înalt nivel profesional. Însă nu mi se pare normal ca acel spaţiu unde este staţia de hemodializă, să fie transformat într-o debara de materiale şi vestiar pentru muncitori, nu vreau decât să ajutăm. Este un spital performant, probabil că şi actualul manager ar fi la fel, dacă şi-ar vedea de treaba lui şi nu s-ar amesteca în politică“, a declarat Dan Bobouţanu, viceprimarul Hunedoarei. În completare, consilierul Maria Mornea a precizat că „indiferent cum vreţi să îi spuneţi, secţie, serviciu sau staţie, din punct de vedere sanitar, aceasta nu există. Vreau să se reînfiinţeze şi să funcţioneze în spitalul din Hunedoara. Am făcut această propunere pentru a se cuprinde în buget fonduri pentru studiul de fezabilitate pentru reînfiinţarea secţiei“.
Nu poate funcţiona fără medic
Seria părerilor legate de acest proiect nu a luat sfârşit aici. Alesul local Ladislau Farcaş a ţinut neapărat să spună în şedinţă faptul că el nu poate susţine un asemenea proiect, pentru că nu este fezabil. Serviciul este înfiinţat, dar nu funcţionează. Trebuie să alocăm bani ca să devină funcţional“. În faţa acestor polemici şi nepotriviri de opinii, directorul medical al spitalului, Carolina Radu, care este şi consilier local, a luat inţiativă şi a prezentat pe scurt etapele care au dus la crearea acestei situaţii. „Ştim cu toţii că în anul 2009, dializa s-a închis. Oamenii bolnavi sunt supuşi la eforturi  majore ca să se deplaseze până la Deva şi merită toată înţelegerea şi ajutorul nostru. Atunci, în anul 2009, singurul medic nefrolog care era la spital a fost angajat la o firmă privată din Deva şi a plecat. Nu poţi să faci dializă fără un medic specialist, avem nevoie de factorul uman. Încă din anul 2013, am avut discuţii cu managerii unităţii pentru a redeschide secţia, care există ca şi entitate juridică. Nu i s-a dat drumul, din cauză că nu am găsit medic nefrolog. Acum, suntem în discuţii cu un medic rezident în ultimul an şi sperăm să dorească să rămână la noi în spital. Nu degeaba suntem între primele 10 spitale din ţară. Repet, staţia de hemodializă există, dar  ne lipseşte personalul medical“, a subliniat Carolina Radu.
Cu toate acestea, mult invocatul studiu de fezabilitate, care se întocmeşte în prealabil demarării unui proiect de investiţie, aşa cum prevede legea, nu şi-a făcut apariţia pe masa aleşilor pentru a calma spiritele. Însă, momentul votului a fost decisiv, şapte voturi „pentru“, nouă „împotrivă“ şi două abţineri, ceea ce înseamnă că respectivul proiect de hotărâre nu a trecut. (O. Mihnea)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura