Sport

A opta „minune” olimpică, al doilea aur românesc

Ciprian Marinuţ

Gimnasta Sandra Izbaşa (foto) a câştigat, ieri, medalia de aur, în finală la sărituri, şi a adus a opta medalie pentru delegaţia României, la Jocurile Olimpice. Este a doua medalie de aur a ţării noastre la JO 2012 şi al doilea titlu olimpic al Sandrei, după cel obţinut la sol la J.O. 2008 de la Beijing. Pe podium, au mai urcat McKayla Maroney (SUA, 15.083) şi Maria Paseka (Rusia, 15.050).

A avut nervi de oţel
Dublă campioană europeană la sărituri, Sandra Izbaşa a avut puterea de a-şi controla emoţiile şi a cucerit medalia de aur, deşi a intrat ultima în finala de la sărituri, când tensiunea era maximă. La capătul unui concurs dramatic, marcat de accidetări şi ratări, Sandra a reuşit o evoluţie fără ratare, cu exerciţii cu un grad ridicat de dificultate. Izbaşa, care a obţinut primele medalii importante pe vremea când Lotul Olimpic al României, era la Deva sub comanda lui Nicolae Forminte, a avut două execuţii de o eleganţă şi amplitudine care nu au putut lăsa nici un dubiu  brigăzii de arbitre. Astfel, gimnasta româncă a avut o medie de 15,191 puncte, după sărituri punctate cu 15,383 (dificultate 6,1) şi 15,000 (dificultate 5,8) şi a obţinut medalia de aur. Săriturile fără ratare ale Sandrei sunt cu atât mai valoroase, cu cât au venit după ce favorita McKayla Maroney (SUA), care a evoluat înaintea româncei, a picat în fund la a doua săritură şi a obţinut doar nota 14.300, după ce luase 15.866 la prima săritură. Chiar şi cu această ratare, care ar fi trebuit să o elimine de pe podium, americanca Mc Kayla Maroney a fost salvată de noul cod de punctaj şi de arbitre şi a cucerit medalia de argint cu media de 15.083. Pe locul trei, a fost Maria Paseka (Rusia, 15.050). Sandra obţinuse a doua notă în calificări, 15,316 (15,500 pentru o dificultate de 6.1 şi 15,133 pentru o dificultate de 5.8), în vreme ce McKayla Maroney a intrat în finală de pe locul întâi, cu media 15,800 (15,900 pentru o dificultate de 6.5 şi 15,700 pentru o dificultate de 6.1). Concursul de ieri a devenit dramatic, după ce sportiva canadiană Elisabeth Black, care a intrat a treia în finală, a fost notată cu 0.000 la prima încercare, din cauza unei aterizări pe burtă, ce i-a provocat o accidentare.

Mai sunt şi alte şanse
Sandra Izbaşa a mai cucerit o medalie la JO de la Londra, bronz, în competiţia pe echipe. România mai are şi alte şanse la medalii în concursul de gimnastică de la JO 2012, întrucât mai sunt patru fete calificate în două finale. Finalelr individuale cu românce la start sunt: sol (Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa) şi bârnă (Diana Bulimar, Cătălina Ponor), ambele programate mâine. Tot ieri, la masculin, Flavius Koczi s-a clasat pe locul 7 în finala de la sol. Koczi va mai reprezenta România în finala de la sărituri, programată azi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.