A început vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

Nicoleta Popa

Începând de astăzi, aproximativ 5.000 de fetiţe din clasele a VI-a şi a VII-a din judeţ vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, cu acordul părinţilor.
Astfel, vaccinul ar urma să fie administrat pentru 2.097 de eleve din clasa a VI-a, şi pentru 2.719 de eleve din clasa a VII-a. Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a primit ieri toate dozele cerute de vaccin Cervarix de la Ministerul Sănătăţii. În prima etapă, ce se va desfăşura în perioada 23-30 noiembrie, va fi administrată prima doză. Următoarele două doze vor fi inoculate în lunile ianuarie şi mai 2010.

Vaccin administrat cu acordul părinţilor
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spune că este posibil ca doar jumătate dintre fetiţe să fie vaccinate, iar dacă această campanie va fi sau nu un eşec, vom şti doar la începutul lunii decembrie, după ce va fi administrată prima doză de vaccin. „În cadrul campaniei, vaccinarea se va face în principal, de către medicii şcolari. În unităţile şcolare unde nu sunt medici, fetiţele vor fi vaccinate de către medicii de familie. Părinţii vor fi anunţaţi din vreme cu privire la ziua când le va fi vaccinat copilul, astfel încât să-şi poată exprima acordul sau dezacordul cu privire la acest lucru”, a precizat doctorul Cecilia Birău, directorul adjunct al DSP Hunedoara.

Reacţii adverse normale
Potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Sănătăţii Publice, 52 la sută din părinţi sunt de acord să-şi vaccineze fetiţele împotriva Papillomavirusului uman, responsabil de apariţia cancerului de col uterin.
Vaccinul anti-HPV este administrat intramuscular, în zona umărului, iar cea mai frecventă reacţie adversă observată a fost durerea la locul de injectare. „Alte efecte adverse înregistrate sunt: cefalee, ameţeli, tulburări gastro-intestinale, mâncărime, erupţie cutanată, urticarie, mialgii, oboseală, toate efectele adverse fiind cele obişnuite în cazul oricărui alt vaccin,“ a mai spus doctorul Cecilia Birău. Ca şi în cazul administrării altor tipuri de vaccinuri injectabile, medicii vor supraveghea pacientul 15 minute după vaccinare, pentru a interveni în cazul unei reacţii anafilactice. În nici un caz, acest vaccin nu cauzează modificări ale comportamentului sexual sau îmbolnăvirea tinerelor cu HPV.
Totuşi, pentru a evita apariţia unor complicaţii, în cadrul campaniei, medicii vor evalua mai întâi starea de sănătate a fetiţelor, asigurându-se că nu au stări febrile sau alergie la vreunul dintre componentele vaccinului, de exemplu, la ouă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.