A început tăiatul porcilor. Atenţie la trichineloză!

8 decembrie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 porc1Oana Mihnea

Având în vedere că oamenii au început să îşi sacrifice porcii din gospodării pentru bucatele de Crăciun, DSVSA Hunedoara atenţionează că este absolut obligatoriu ca aceştia să solicite examinarea trichineloscopică a cărnii înainte de consum.

La orice cabinet veterinar
Din cauză că boala se poate transmite şi la om, carnea de porc trebuie dusă la orice cabinet veterinar pentru a fi analizată, imediat după sacrificare. „Măcelarii care se ocupă de tranşarea animalului ştiu ce trebuie trimis la analize. Prin urmare, bucăţile de carne pot fi luate din muşchii intercostali, muşchii diafragmei sau din limbă. Examinarea trichineloscopică se poate face la orice cabinet veterinar din judeţ şi este obligatorie. În cazul în care rezultatele analizelor confirmă prezenţa bolii la un animal, acesta va fi confiscat în vederea distrugerii. Dacă proprietarul are acte care să ateste provenienţa animalului, va fi despăgubit în urma depunerii unui dosar la DSVSA, iar banii vor fi viraţi de la Bucureşti. Anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost depistate patru focare de trichineloză“, a declarat Mihai Jula, directorul DSVSA Hunedoara.
Trichineloza este o boală parazitară gravă, care se transmite la om prin consumul de carne de la un animal infestat cu Trichinella spiralis. În acest an, până în momentul de faţă, în judeţul Hunedoara, nu au fost înregistrate astfel de cazuri.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Primarul din Pui pregăteşte darurile pentru copiii comunei

Ca în fiecare an, administraţia locală din Pui s-a pregătit de Crăciun. Peste 450 de copii din comună vor avea...

La Deva, începe distribuirea alimentelor de la UE

Primăria municipiului Deva, prin Direcţia de Asistenţă Socială, începe distribuirea primei tranşe de alimente de la Uniunea Europeană. Prin urmare,...

Procesul Monicăi Iacob Ridzi, amânat din nou

Ieri, completul de judecată format din cinci magistraţi de la ÎCCJ a decis să amâne procesul fostului ministru al Tineretului...

Închide