A început curăţenia de primăvară la Densuş şi Vorţa

1 martie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Cum primăvara aproape a venit, primăriile din localităţile judeţului au început deja lucrările de ecologizare a oraşelor şi satelor. În comunele Densuş şi Vorţa, curăţenia de primăvară se desfăşoară deja din plin.
La Densuş există un grafic de lucru
„Am început cu drumul judeţean, dar vom trece prin toate satele. Adunăm PET-urile, zugrăvim pomii şi decolmatăm pârâurile şi văile acolo unde e nevoie. În satele Poieni şi Criva avem ceva necazuri, deoarece aici nu ajung maşinile de gunoi. După PET-uri trimitem camionul nostru, amenajând locuri speciale de depozitare. Avem noroc că la ţară, lumea nu foloseşte atâtea ambalaje ca la oraş şi nu se strâng chiar aşa multe deşeuri menajere. În rest, localităţile au fost prevăzute cu coşuri stradale şi recipiente de colectare.
Sunt 18 persoane care trebuie să-şi îndeplinească orele de muncă, aflându-se în ajutor social, aşa că acţiunea o desfăşurăm cu ele. Noi le asigurăm var, saci şi mănuşi, ca să-şi poată face treaba. Rog pe această cale localnicii să se gospodărească la rândul lor, punându-şi în ordine zona din faţa casei”, a fost apelul făcut de Adrian Vîrtopean (foto stânga), primarul comunei Densuş.
Potrivit acestuia, serviciul de salubritate este încheiat între firma de specialitate şi administraţia publică, dar se urmăreşte să se renegocieze colaborarea, pentru a se parafa în sistem individual, cu fiecare gospodărie în parte. Asta, doar până se vor rezolva lucrurile legate de ADI Deşeuri, iar Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) va deveni funcţional. „Taxa de salubritate este de 5 lei pe persoană şi am dat şi noi o hotărâre de consiliu local, pentru a stipula suma la taxe speciale şi a o putea încasa de la populaţie. Există restanţieri, dar încheindu-se contractele direct cu operatorul, rămâne în sarcina societăţii şi acest capitol”, a mai spus primarul din Densuş.
Se munceşte în toate satele comunei
Şi în comuna Vorţa s-a intrat, de ieri, în febra curăţeniei de primăvară. Acţiunile de ecologizare se fac în toate satele aparţinătoare, iar mâna de lucru o reprezintă persoanele aflate în ajutor social, dar şi angajaţi ai primăriei.
„Curăţăm şanţurile şi marginile pârâurilor, strângem gunoiul, decolmatăm apele şi zugrăvim pomi. Avem disponibile un tractor şi un buldoexcavator, precum şi saci, mănuşi şi cam tot ce trebuie pentru astfel de lucrări. Cele mai multe gunoaie înseamnă PET-uri aruncate la întâmplare. Lumea nu prea are cultul naturii şi aruncă ambalaje, fără să se gândească că cineva trebuie să le şi adune de acolo. Atât de mult aştept ziua în care ADI Deşeuri să înceapă să funcţioneze şi să ne ia de pe cap problema asta din gestionare. Nu avem nici societate de salubritate care să se ocupe de noi. Am scos concesionarea serviciului la licitaţie, de nenumărate ori, dar nu s-a înscris nimeni. Distanţa mare faţă de oraş şi comunitatea mică i-au determinat să nu aplice. Aşa că oamenii se descurcă prin gospodării, care cum pot”, spune Emil Bureană (foto dreapta), primarul comunei Vorţa.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Machiavelli spune:

    Draga Magda, cand mai faci poze lui Axinte de la Densus, ai grija sa nu-si luxeze gatul, ca prea se intepeneste-n poze si nu mai are cine curata comuna.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pregătire practică în Portugalia pentru elevii Colegiului Agricol din Geoagiu

Elevii şi profesorii Colegiului Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu sunt implicaţi într-un nou program Erasmus +, fiind iniţiatori şi...

Edilii Devei au oferit mărţişoare reprezentantelor sexului frumos

Luând o pauză de la treburile administrative, primarul municipiului Deva, Mircia Muntean şi viceprimarul Răzvan Mareş, împreună cu mai mulţi...

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Taxele judiciare de timbru sunt percepute cu ocazia formulării unor acţiuni sau cereri la instanţele judecătoreşti de orice grad. Ele...

Închide