A fost audiat martorul cheie din dosarul matriţei antice

17 octombrie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Ionuţ Trufaş, cel care a văzut primul matriţa antică descoperită în situl arheologic al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, a fost audiat ieri la Tribunalul Hunedoara. Tânărul a dat declaraţie de martor în cadrul dosarului în care arădeanca Andreea Ciuciu cere recompensă financiară statului român pentru găsirea artefactului în 2013, în timp ce se afla într-o vizită la monumentul istoric împreună cu alte persoane. Matriţa antică a fost găsită în groapa lăsată de rădăcina unui copac doborât de furtună.
Răspunsuri neclare din partea martorului
Întrebările adresate martorului au avut ca scop stabilirea în detaliu a întregului scenariu din ziua în care a fost găsită matriţa antică. Ionuţ Trufaş a relatat că el a fost primul care a văzut obiectul îngropat în pământul din gaura lăsată de rădăcina arborelui. Iniţial, se vedea doar o latură dreptunghiulară, de culoare verzuie a matriţei. Acesta a mai spus că împreună cu grupul de vizitatori era şi administratorul sitului arheologic, Vladimir Brilinsky, el fiind cel care a scos matriţa din pământ. Unele răspunsuri ale martorului au fost neclare, judecătorul fiind nevoit să ceară precizări în plus pentru a înţelege cele spuse de către Ionuţ Trufaş. Instanţa a mai vrut să afle dacă la locul în care a fost găsit obiectul a fost îndrumat de cineva sau a mers din propria iniţiativă, Trufaş arătând că el şi prietenii cu care se afla în vizită au ajuns din întâmplare în acel loc. După care a afirmat că, de fapt, aveau în plan să înlăture arborele căzut. Următorul termen de judecată din dosar a fost stabilit pentru 13 noiembrie, la care va fi audiat martorul Robert Kurti.
Despăgubiri de 500.000 de euro
Reamintim cititorilor că Andreea Ciuciu cere despăgubiri de 500.000 de lei pentru descoperirea matriţei antice, precizând că estimarea sa se bazează pe discuţiile pe care le-a auzit dintre specialiştii de la Cluj-Napoca, aceştia apreciind la momentul descoperirii că matriţa ar valora cât trei brăţări dacice. În expertiza depusă de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva la dosar, valoarea piesei a fost estimată la 560.000 de lei, fiind cerută refacerea acesteia de către reclamantă. Tânăra a dat în judecată Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află muzeul din Deva, dar şi alte instituţii judeţene şi centrale, susţinând că are dreptul la recompensă, deoarece a participat la descoperirea artefactului. Conform specialiştilor, matriţa din bronz, o piesă extrem de valoroasă şi de rară, era folosită la confecţionarea de bijuterii şi a aparţinut unui meşter din cetate, ceea ce demonstrează gradul ridicat de civilizaţie la care ajunseseră dacii cu 2.000 de ani în urmă.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Prins în flagrant, la furat, în curtea omului

Un hoţ care a sărit gardul unei case de pe strada Horia din Deva, cu gândul de a fura din...

Hoţul recidivist care a intrat în locuinţe, iertat de unii păgubiţi

Mihai Petrişor Costa, individul care a făcut prăpăd prin gospodăriile din Ţara Haţegului, de la Pui şi până la Merişor,...

Confruntare Dumitru – Vagner în instanţă

Ieri, la Tribunalul Hunedoara a avut termen procesul în care şeful IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru (foto dreapta),...

Închide