EvenimentFlash

A dat banii, dar n-a mai ajuns în Arabia Saudită

Maximilian Gânju

Un bărbat din Petroşani a plătit peste 1.000 de lei, în schimbul unui loc de muncă în Arabia Saudită sau în Italia. Dar, cum omul n-a primit slujba, a mers să ceară socoteală aşa-zisului plasator, însă, s-a trezit că este ameninţat, ca să-şi ţină gura. Mai mult, avea să afle că a intrat într-un cuib de viespi, ce s-ar ocupa cu înşelăciune şi trafic de persoane.

S-a luat după anunţ
Cristian Gheţiu (foto), în vârstă de 35 de ani, a sperat să le poată asigura celor doi copii minori un trai decent, iar singura şansă era un loc de muncă peste hotare. A văzut în luna august un anunţ prin care se ofereau contracte de muncă în Arabia Saudită şi a sunat pentru angajare. Condiţiile erau acceptabile şi ar fi urmat să primească 1.300 de euro pentru o lună de muncă, masă şi casă. I s-a părut suspect că este plătit în euro, dat fiind faptul că, în statele arabe, moneda forte este dolarul american, dar cum nu i se cerea nici un ban, decât după prima lună de muncă, a zis că merită să încerce.
„Mi-am luat concediu fără plată un an de zile de la Spitalul Petroşani, unde eram angajat. Am zis că dacă sunt costuri, o să le plătesc din salariu. Ionuţ Găinariu, care promitea locul de muncă, mi-a spus că totul este suportat de el şi să stau liniştit, pentru că vom încheia un contract. Mi-a cerut paşaportul pentru viză şi am făcut o hârtie, care a rămas la el şi prin care se obliga ca în două luni de zile să mă trimită la muncă”, susţine Cristian Gheţiu. Numai că, în final, Găinariu îi propune bărbatului să-l ducă în Italia, nu în Arabia Saudită. Iar acolo, avea să primească doar 1.000 de euro salariu lunar.

De aici, încep ţepele
Maşinăria de dat ţepe începe să lucreze şi apar primele costuri. Iniţial, 400 de lei pentru asigurare de sănătate şi alţi 50 de lei taxă pentru întocmirea documentelor. I se cer şi alţi bani, iar când îşi dă seama că totul este o ţeapă, Cristian merge să ceară socoteală şi banii înapoi, dar este ameninţat. Ionuţ Găinariu îi trimite SMS-uri, prin care îl avertizează că va fi „executat” şi că „ai pierdut ca la loto”, crezând că-şi determină victima să tacă.

Poliţişti implicaţi?
Victima nu se lasă intimidată şi încearcă să afle dacă-şi poate recupera banii. Obţine o înregistrare video în care Găinariu se laudă cu conexiunile sale, care-l fac intangibil, dar şi cum a mai păcălit alte persoane. „Băi, eu ca tine am avut o mie şi o sută şi am atâţia prieteni şi atâtea neamuri, care sunt prin academii şi prin poliţie. (…) Vrei să-ţi spun cu cine intri în clinci, îl ştii pe ditamai colonelul de la poliţie, ăla a făcut, frate. (…) Ăla cumpără jumătate din Poliţia Română, adică nu cumpără, o are toată în faţa lui, la picioare”, spune Ionuţ Găinariu în înregistrarea video, lucru confirmat de Cristian Gheţiu.

Nu recunoaşte nimic
Cristian Gheţiu a depus o plângere la Poliţia Petroşani pentru înşelăciune, în urmă cu circa o lună de zile, însă lucrurile nu s-au mişcat. „Am fost eu să mă interesez ce se întâmplă cu dosarul şi a fost trimis la Poliţia Economică. Mi s-a spus să vin a doua zi (n.r. – ieri 6 septembrie), pentru a da declaraţii şi să nu mai merg din proprie iniţiativă, că sunt multe dosare. Mă vor chema ei. Eu sper să se facă dreptate, pentru că nu am din ce trăi. Trebuie să-mi hrănesc copiii şi băncile mă somează cu executarea silită, deoarece nu-mi pot plăti ratele”, declară Gheţiu.
Contactat telefonic, Ionuţ Găinariu recunoaşte că a încheiat un contract cu Cristian Gheţiu, însă neagă implicarea într-o reţea de trafic de persoane, precum şi afirmaţiile din înregistrarea video.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura