A apărut aplicaţia First Contact, care te avertizează dacă ai intrat în contact cu cineva pozitiv la Covid

Adriana Năstasae

Ieri, joi, a fost lansat First Contact, prima aplicaţie din România care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid-19.

Cinci ţări din Uniunea Europeană nu au aplicaţia
Aplicaţia First Contact îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul virus, păstrându-se anoni­matul tuturor celor implicaţi: atât cei care avertizează (cei infectaţi), cât şi cei care sunt avertizaţi că au fost expuşi contaminării (contacţii celor infectaţi).
„Nu poţi combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm şi noile tehnologii în această luptă pe viaţă şi pe moarte – aşa cum au făcut deja majoritatea ţărilor UE (şi nu numai)”, au spus dezvoltatorii aplicaţiei.În prezent, doar cinci ţări din Uniunea Europeană nu beneficiază de o astfel de aplicaţie. Utilizarea ei este simplă: odată ce este instalată, va avertiza utilizatorul dacă a intrat în contact cu o per­soană infectată cu Covid-19. De asemenea, fiecare utilizator poate semnala dacă este infectat.
Momentan, aplicaţia poate fi descărcată doar de către utilizatorii de Android.

Foloseşte tehnologia Bluetooth
Aplicaţia First Contact foloseşte tehnologia Bluetooth (Low Energy), o soluţie care te asigură că nimeni, inclusiv autorităţi sau ad­mi­nistratorii sistemului, nu pot afla cine eşti, cu cine te-ai întâlnit, dacă eşti infectat sau contact al unui infectat, fiindcă nimeni nu are acces la datele din telefonul tău. Aceas­tă solu­ţie descentralizată, ba­zată pe Blue­tooth şi cu identificatori temporari este ge­ne­ral re­cu­­noscută (in­clusiv în Recomandările Comi­siei Euro­pene) ca fiind cea mai indicată pen­tru a asigura utilizatorii că nu se pot produce intruziuni în viaţa lor privată – ea fiind adop­tată în 16 din cele 21 de ţări UE în care s-au dezvoltat astfel de aplicaţii (in­clu­zând aici şi România). Excepţiile sunt Franţa, Ungaria şi Cehia, care folosesc o soluţie Bluetooth, dar centralizată (cu prelucrarea datelor pe un server central), Bulgaria şi Cipru, care au adop­tat o soluţie bazată pe lo­calizare.
Spre deosebire de alte soluţii Bluetooth (propuse şi în România), în cazul First Con­tact nu este posibilă localizarea sau urmă­rirea utilizatorului (fie el şi anonim) nici mă­car pe baza semnalului Bluetooth, întrucât cheia de identificare a telefonului se schimbă frecvent. Aplicaţia a fost tes­tată riguros şi pe scară mare, timp de mai multe luni, cu aju­torul a peste 600 de voluntari care au par­ticipat la programul de testare Beta, fără ca vreunul dintre aceştia să raporteze vreo problemă legată de securitatea datelor.
Proiectul a fost iniţiat şi realizat de un ONG-ul “Noi, Cetăţenii” din Cluj-Napoca, împreună cu câţiva voluntari, specialişti în domeniul IT, şi s-a derulat pe parcursul a 8 luni de zile.

One thought on “A apărut aplicaţia First Contact, care te avertizează dacă ai intrat în contact cu cineva pozitiv la Covid

  • 22 decembrie 2020 la 19:00
    Permalink

    Д о б р ы й д е н ь ! Н а п о м и н а е м о В а ш е м в ы и г р ы ш н о м б и л е т е Г о с Л о т о ! П о л у ч и т е в ы и г р ы ш : www.tinyurl.com/nVSs9pVM JUYEGRT18951NFDAW

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare