Eveniment

A 37-a amânare în dosarul „Aurul dacic”

Nicolle Ebner

Pentru că reprezentanţii ministerului Culturii au venit cu lecţiile nefăcute, la termenul de vineri, 12 iunie, în dosarul „Aurul dacic”, instanţa a fost nevoită să decidă o nouă amânare a judecării celor 12 hunedoreni acuzaţi că au traficat pe piaţa neagră 15 brăţări dacice din aur.

Trei ani de cercetări, patru de judecată
În 7 iulie, se împlinesc patru ani de când dosarul „Aurul dacic” a intrat pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar cu cea de vineri, numărul amânărilor date de magistraţi se ridică la 37. Iniţial, în vizorul poliţiştilor au fost 22 de hunedoreni, din care au fost trimişi în judecată 13, iar în final, au rămas 12, după ce unul dintre inculpaţi a decedat. De aproape patru ani, dosarul „Aurul dacic” se judecă pe fond, iar procurorii nu reuşesc să dovedească, în faţa instanţei, vinovăţia celor 12 hunedoreni pentru o serie de fapte săvârşite în urmă cu nouă ani. Acţiunea magistraţilor este îngreunată şi datorită faptului că, în dosarul „Aurul dacic” se judecă şi alte fapte. Potrivit rechizitoriului, pe lângă acuzaţiile că, în anul 2000, cei 12 hunedoreni ar fi găsit în siturile arheologice din Munţii Orăştiei 15 brăţări dacice din aur, pe care le-ar fi traficat apoi pe piaţa neagră, unii dintre aceştia sunt judecaţi şi pentru lipsire de libertate în mod ilegal, violare de domiciliu şi şantaj.

Nici martori, nici expertiză finală
O parte dintre acuzaţi susţin că această manevră a acuzării are scopul de a câştiga timp pentru fabricarea probelor, dovadă şi faptul că Ministerul Culturii – parte civilă în dosar – nu s-a prezentat la proces decât după doi ani de la începerea judecării pe fond a dosarului. Inculpaţii au cerut reexpertizarea brăţărilor dacice găsite şi cumpărate de statul român. La fel au procedat şi în cazul altor două brăţări, „Mica pariziană” şi „Mica newyorkeză” – descoperite în 1999 de doi locuitori din Orăştie, în situl „Dealul Grădiştii” – apărarea fiind împotriva folosirii celor două brăţări ca probă, în dosarul „Aurul dacic” de pe rolul instanţei hunedorene. La termenul de vineri, 12 iunie, ministerul Culturii nu a prezentat decât parţial rezultatul expertizei. În plus, au lipsit şi martorii citaţi conform rechizitoriului. În consecinţă, instanţa a mai acordat o amânare (a 37-a), dând ministerului un răgaz de două săptămâni ca să prezinte un răspuns complet. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 26 iunie, cu patru zile înainte ca magistraţii să intre în vacanţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura