Actualitate

Poliţiştii, cu ochii pe pocnitori

Cristina Ghenea

În perioada 10 noiembrie – 16 decembrie, poliţiştii hunedoreni au organizat peste 50 de controale, pentru prevenirea, constatarea şi combaterea neregulilor în domeniul operaţiunilor cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Prinsă în flagrant
În urma controalelor, o deveancă de 37 de ani a fost prinsă cu 22 de cutii cu petarde, pe care încerca să le vândă în centrul Devei. Femeia s-a ales cu dosar penal şi cu o amendă în valoare de 2.000 de lei, iar cele 1.560 de bucăţi de petarde i-au fost confiscate de către poliţişti.
Potrivit legii, persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, sau folosi articole pirotehnice din clasele sau categoriile II-IV, T.1 şi T.2, însă pot deţine şi folosi articolele încadrate în categoria I. Cu alte cuvinte, legale sunt acele produse cunoscute sub numele de focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori de petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu conffeti şi bombiţe explozive.

Când şi unde sunt interzise artificiile
Poliţiştii îi atenţionează pe cetăţeni că folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24,00 şi 6,00, cu unele excepţii. De asemenea, este ilegal să aprinzi artificiile la o distanţă mai mică de 50 de metri de blocurile cu până la patru etaje şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste patru etaje, la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze şi de păduri. Cei care efectuează fără drept operaţiuni cu articole pirotehnice riscă între trei luni şi un an de închisoare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura