Fara bascalie

Fabrici şi uzine, ce oraş frumos…

Un comando de vreo 20-30 de persoane, îmbrăcate în haine portocalii şi verzi, a dat năvală ieri pe la ora 13.00 în zona dintre blocul turn şi Direcţia de sănătate publică. În mai puţin de două ore, nu a mai rămas nici urmă din gardul viu care creştea de zeci de ani în acea porţiune. Tăiat, tocat, încărcat în remorci de tractoare şi dus cu viteză maximă, probabil ca să nu existe nici un protest.
Aflasem acum aproape două săptămâni de această acţiune, care trebuia să aibă loc lunea trecută. A fost amânată, poate pe considerente de ploaie şi timp urât, dar până la urmă tot a fost executată. În locul gardului viu – care avea multiplu rol de protecţie (împotriva gazelor de eşapament, a zgomotului), era des, avea deci o mare capacitate de regenerare a aerului, era şi foarte estetic – se vor planta probabil brăduleţi (dacă vă veţi uita la cei plantaţi acum câteva luni pe centrul vechi, o parte sunt deja în curs de uscare şi oricum nu se compară cu desimea gardului viu…). Terasele se vor extinde până pe marginea şoselei, foarte aglomerată. Nici un fel de verdeaţă nu va acţiona cu eficienţa gardului viu.
Deva are de patru ori mai puţină verdeaţă faţă de normele în vigoare. Parcul de la autogară a fost distrus – s-a construit acolo Banca Agricolă, acum Reiffeisen. Cel de peste drum de ştrand a fost distrus – e benzinărie. Cel din centru a fost şi el parţial dezafectat prin amplasarea bisericii. Zonele verzi au fost ocupate de fel de fel de construcţii şi postamente de statui. Livada de la intrarea în oraş a fost distrusă – în locul ei sunt construcţii, deocamdată abandonate. În Micro 15 a fost amenajat un parc, dar Pădurea Bejan e în mare suferinţă. Una peste alta, mai mult s-a distrus decât s-a plantat. Aşteptăm agresiunea împotriva parcului de la poalele Cetăţii.
Auzeam la o emisiune TV că nu ştiu ce agora se va face în Piaţa Unirii – zona primăriei adică… Deva nu e ca Sibiul, nu e oraş medieval. În plus, dacă părculeţul va fi şi el distrus, ca să ne umplem de betoane şi de alte invenţii aiuristice, într-un oraş care are nevoie urgentă de un arhitect, atunci într-adevăr trebuie să credem că aceia care dispun astfel de amenajări au alergie la verdeaţă.
Judeţul Hunedoara are pe teritoriul său nu mai puţin de 121 de halde de steril. Câteva sunt în apropierea Devei. Mai avem termocentrală şi fabrică de ciment. Mă întreb dacă cetăţenii acestui oraş nu au voie să ştie ce se întâmplă cu localitatea lor – dincolo de graniţa de vest a României, începând cu Mako, asemenea decizii nu ar fi posibile. Sunt chiar curios ce opinie are Agenţia de mediu. Putem pune la dispoziţie nenumărate fotografii cu zone verzi dispărute ca urmare a „amenajărilor” de tot felul…

11 comentarii la „Fabrici şi uzine, ce oraş frumos…

  • Da, e păcat de Deva. Pe de altă parte, Hunedoara are toată verdeața pe care și-ar putea-o dori locuitorii săi, și la ce-i folosește? 😀

    Off-topic: încă mai aștept să vă văd numele la fiecare editorial. Dacă la celelalte articole se poate, editorialul de ce să nu beneficieze de treaba asta? Știu că mă înjură cineva pentru comentariile astea, dar editorialul Dvs. e singurul pe care îl citesc cu interes [de] pe site-ul Mesagerului.

  • Pardon, d.le Gruian! AGENTIA ANTIMEDIU si nicidecum agentia de mediu sau pentru mediu!!!

  • Cind nu aveti ce face, de ce nu plecati in concediu? De ce nu continuati cu aprofundarea cercetarii in studii (sau face parte din ea), ?
    Din punct de vedere ecologic, problema pare a fi corecta !
    Mai „nasol” va sta cu partea de „Un comando de vreo 20-30 de persoane, îmbrăcate în haine portocalii şi verzi” care miroase de departe a politica si nu ecologie !!!!
    Dar parca ziceati ca ati facut pregatirea militara… ati fost la cercetasi ???

  • @ tavi asta , care este voraba unui contemporan , de acum incolo „tavi I”.Vad ca a mai aparut un tavi si trebue sa facem corectura de (vi)rigoare.

  • Ma amuza faptul ca orice culoare este politica… Daca chiar aveau haine portocalii si verzi, ce sa fac… Va rog sa va uitati la stirile de la televiziunile locale si veti vedea ca asa este. Dar e inca un semn de societate bolnava, cea ai carei membri vad peste tot doar semne de partid. Pt. precizie, voi spune ca cei de la drumuri au haine portocalii cu mult inainte de a veni PDL la putere. Dar daca asa vreti, asa ganditi, nu-mi propun eu sa va schimb…

    In rest, de cand e opinia in tara asta apanaj de partid? Nu mai e voie sa constati nimic? Dvs. de ce nu aveti minimul curaj sa spuneti cine sunteti? Nu doar ca va pastrati anonimatul, dar nici macar nick propriu nu aveti, si ala e furat…

  • Imi pare rau , eu m-am inregistrat conform regulilor dvs.si le respect, cu nume si adresa de mail. Este vina dvs ca programul permite accesul altei persoane pe acelasi nick.Schimbati regulile si cine doreste, ne conformam !
    Iar apoi in ceea ce priveste culorile nu stiu ce ati avut cu verzii, asta m-a deranjant mai mult !!??

  • Tavi tata , tu inca nu iti dai seama ca articolul asta e scris la comanda politica pentru a denigra actualul primar al Devei si consilierii acestuia ? Evident ca portocaliul si verdele nu faceau parte din categoria partidelor care sustin acest ziar , si automat … un articol !

    Foarte bine ca au taiat gardurile alea , pline de praf si de gunoaie .

    N-am nici o treaba cu politica asa ca nu va hazardati sa ma faceti membru al unui partid .

  • @denisa se pare ca ai un fix. Fara bascalie si Editorial sunt singurele rubrici care au si poza autorului. Vezi ca apar in partea dreapta. Daca-l citesti cu placere…cum de nu stii nici acum cine il scrie?

    Si acum in topic…exista Agentie de mediu? Parca ar fi un serviciu conex de la SRI..nimeni nu stie ca exista sau ce fac acolo.

  • Da d-le Gruian, se pare ca aveti dreptate, suntem o societate bolnava. Recunosc, si pe mine m-a dus gandul automat citind primele cuvinte la culorile politice. Asta e…cu parere de rau! Dar asta nu inseamna ca va suspectez de manipulare.
    Si da, e bolnava daca cineva se poate bucura (sau cel putin i se pare binevenit, logic sa se intample asa, justificat) ca a fost taiat acel gard viu. Nu era mai bine si mai simplu sa fie intretinut si curatat?
    In plus, inca un exemplu cum un personaj public/politic apreciat, care a facut ceva treaba, isi poate sfarsi cariera daca nu lamentabil macar discutabil, lasand un gust amar. Pentru ca nu sunt singurele actiuni intreprinse fara a se tine seama de parerea cetatenilor, din ultimul timp.
    Iar cat despre Hunedoara, hai sa fim seriosi: arata destul de jalnic. S-a redus si aici zona verde doar ca a fost mai multa si a mai ramas ceva.
    Si nu cred ca este normal sa se puna problema astfel: urbanism vs mediu, zona verde.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura