ComunitatePolitica si administratie

Stadiul celor două proiecte europene implementate la spitalul din Hunedoara

Magdalena Șerban

Două mari proiecte investiționale vor aduce plusvaloare Spitalului Mu­ni­cipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. Ambele se află în im­plementare, iar stadiul lucrărilor este unul avansat. Unul vizează transfor­ma­rea Ambulatoriului într-un centru medical modern (2,3 milioane de euro – finanţare nerambursabilă obținută prin Programul Operațional Regio­nal), iar al doilea urmărește eficien­ti­zarea energetică a clădirii principale (aproximativ 7,5 milioane de euro, cofinanţat tot prin POR). Ambele vor fi materializate în baza fondurilor euro­pene câștigate de administrația publică de aici.

Beneficiarul final e pacientul
„Se lucrează conform graficului de execuție aferent (lucrările au debutat în septembrie 2020). Lucrurile au decurs bine, așa că ne dorim să se finalizeze cât mai curând, adică anul acesta. Proiectul vizează cele două treimi ale Ambulatoriului care nu au fost incluse în precedentul demers de reabilitare”, a comunicat managerul spitalului din Hunedoara, Radu Budae (foto dreapta), despre prima investiție. Conform da­telor oficiale, Policlinica a fost constru­i­tă în 1968, iar de atunci nu a beneficiat de vreo reabilitare majoră. E drept, a fost materializat un proiect european în 2015, dar a avut ca adresabilitate numai o treime din întregul edificiu. Le­gat de al doilea program aflat în de­ru­lare, are ca scop reducerea con­su­mu­rilor energetice din surse convenţio­nale şi diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 123 kwh/m2an, în condiţii de eficienţă eco­nomică şi în condiţiile păstrării valorii arhitecturale, ambientale şi de inte­gra­re cromatică în mediul urban a an­ve­lo­pei clădirilor publice. Astfel, sunt rea­lizate lucrări de eficientizare energe­tică la componente precum clădire spital, gospodărie apă spital, centrală fotovoltaică şi centrală termică.
Toto­dată, proiectul prevede mai multe măsuri pentru modernizarea clădirii în vederea creşterii eficienţei energetice şi a confortului termic. Deși cu un ușor decalaj comparativ cu graficul inițial, constructorul a început să recupereze pe parcurs. „Mai ales în condițiile în care preconizăm facturi deloc mici la gaz, din pricina scumpirilor, investiția își va dovedi utilitatea ma­ximă.
Este de apre­ciat implicarea Primăriei Hunedoara prin primarul Dan Bobouţanu (foto stânga), în câștigarea și imple­men­ta­rea celor două proiecte majore pentru spitalul nostru. Oferirea unui act me­dical de calitate alături de condiții foar­te bune de spitalizare rămân dezi­de­ratele noastre comune”, a mai subliniat managerul.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura