Actualitate

9 ţări care au încetat să mai existe în secolul al XX-lea

Fie că au pierdut războaie, au fost adoptate de alte țări sau pur și simplu au fost uitate, iată nouă țări care au încetat să mai existe în secolul al XX-lea.

 

Neutru Moresnet, 1816-1920

După căderea lui Napoleon în 1815, Europa a trebuit să-și regân­dească granițele. Această mică bucată de pământ, mai mică de 1,5 kilometri pătrați care a fost obi­ș­nu­ită să fie încastrată între Ger­mania actuală și Belgia, a căzut prin cră­pă­turi când frontierele Europei au fost redesenate și a devenit un „co-dominium”, ceea ce înseamnă că Belgia și ceea ce era atunci Prusia au împărtășit custodia: ambele au avut ochiul asupra unei mine profi­tabile de zinc. Micul teritoriu era olan­dez-prusian înainte de inde­pen­dența din 1830 a Belgiei, pe scurt german când a fost anexat în timpul Primului Război Mondial și, în cele din urmă, a fost anexat for­mal de Belgia în 1920.

 

Republica Salo, 1943-1945

Cunoscută și sub numele de Re­publica Socială Italiană, Salo era în esență un stat satelit nazist din Italia și condus de Mussolini. Era re­cu­noscut oficial doar de Germania, Japonia și restul puterilor Axei și de­pindea în mare măsură de tru­pe­le germane pentru a menține con­tro­lul. În timp ce pretindea Roma ca și capitală și nordul Italiei ca te­ri­toriu, ea se concentra cu adevărat pe micul oraș Salo, care este lângă Lacul Garda, la est de Milano. Re­gimul crunt s-a încheiat în 1945, când, datorită forțelor aliate, fie­care ultim german a fost eliminat din țară.

 

Tibet, 1912-1951

Mulți cred că Tibetul ar trebui să de­vina încă o dată o țară indepen­dentă. Desigur, Tibetul are o istorie anterioară anului 1912 cu mii de ani, dar 1912 marchează anul în care a devenit oficial o țară independentă recunoscută, proclamată ca atare de Dalai Lama. Sub un lanț de Dalai Lamas, Tibetul era o țară pașnică. China comunistă a invadat în 1951, ocupând Tibetul până când s-a re­voltat în 1959, determinând China să-l anexeze.

Republica Arabă Unită, 1958-1971

A fost o uniune politică între Egipt și Siria, pe baza urii față de Israel. Ea nu a durat mult, Siria s-a desprins de Republică după doar trei ani.

 

Sikkim, acompaniat de anul 1642 anul 1975

Odata ce a fost o mică monarhie himalayană (regatul Sikkim a fost înființat în 1642 când Phuntsog Namgyal a fost încoronat primul rege), Sikkim a fost absorbit în India ca al 22-lea stat, în 1975. Înainte de a deveni parte a nordului Indiei, Sikkim a stat de-a lungul traseului Drumul Mătăsii în China și era mărginit de Nepal, Tibet, Bhutan și statul Bengalului de Vest al Indiei.

 

Ceylon, 1505-1972

Aceasta țară din Asia de Sud, mai bine cunoscută sub numele de Sri Lanka, are o istorie destul de internațională, fiind un centru comercial pentru arabi în secolul al VII-lea, înainte ca europenii să preia conducerea. După aceea, Ceylon a fost condus de portughezi, apoi de olandezi și, în cele din urmă, de britanici din 1815 până in 1948, când Ceylon și-a câștigat independența deplină. În 1972, și-a schimbat numele în Sri Lanka.

 

Cehoslovacia, 1918-1993

Cândva un stat suveran în Europa centrală (înconjurat de Austria, Germania, Polonia, Ucraina și Ungaria) care și-a declarat independența față de defunctul Imperiu Austro-Ungar. Cehoslovacia s-a împărțit, în 1993, pașnic, în două țări – Republica Cehă și Slovacia. A fost una dintre cele mai prospere țări europene, precum și una dintre puținele cu o democrație pașnică și funcțională – cel puțin până la AL Doilea Război Mondial, când a fost ocupată de Germania. A fost apoi ocupată de sovietici până când națiunea a dispărut si ea. Cehoslovacia a prosperat încă o dată, dar din moment ce cehii și slovacii au avut istorii, culturi și valori separate, divizarea lor a fost oarecum inevitabilă.

 

Germania de Est, 1949-1990

Zidul care a separat Berlinul și a divizat Germania de Est de Germania de Vest a fost creat după cel de-al Doilea Război Mondial, când sovieticii au fondat Republica Democrată Germană, ca răspuns la crearea Republicii Federale Germania de către SUA, Marea Britanie și Franța în 1949. Germania de Est a fost absorbită în Republica Federală Democrată Germania când Germania s-a reunificat în 1990.

Iugoslavia, 1918 – 1992

La fel ca Cehoslovacia, Iugoslavia a fost o rămășiță a Imperiului Austro-Ungar, creat după Primul Război Mondial prin combinarea unor părți din alte țări, în special Ungaria și Serbia. A fost un fel de monarhie democratică, a fost anexată de Germania în al Doilea Război Mondial, până când Germania nazistă s-a prăbușit. Apoi, Josip Tito, liderul armatei partizane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a preluat conducerea, creând o Iugoslavie socialistă sub dictatura sa, în 1946. Iugoslavia a rămas socialistă până în 1992, când s-a împărțit în Croația, Bosnia, Slovenia, Serbia, Macedonia și Muntenegru.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura